Arbeidsmarkt28 okt '16 06:04

Onrust Wet DBA zorgt voor daling aantal zzp'ers

Auteur: Judith Laanen

Voor het eerst in jaren daalt het aantal zelfstandigen. Dat blijkt uit een analyse van ABN AMRO, die de daling linkt aan de onrust rond de nieuwe Wet DBA. Sinds die van kracht ging in het tweede kwartaal zijn er 5000 minder zzp'ers.

Foto ANP
Foto ANP

In eerste kwartaal van 2016 kwamen er nog 16.000 zzp'ers bij, maar toen was de Wet DBA nog niet van kracht. ABN AMRO verwacht niet dat de onrust over de wet snel zal verdwijnen en denkt dat het aantal zzp'ers nog wel verder kan gaan dalen.

'Opvallende stijging uitzendkrachten'

Volgens ABN AMRO zou het aantal zzp'ers in Nederland blijven groeien, maar lijkt dat door de ontstane onrust en onzekerheid door de nieuwe wet niet te gebeuren en lijkt de groei juist af te vlakken. ABN denkt dat zzp'ers nu vaker aan de slag gaan als uitzendkrachten, aangezien het aantal uitzendkrachten 'opvallend gestegen' is in het eerste halfjaar van 2016.

Eerder korte daling

Er zijn ruim een miljoen zzp'ers in Nederland en dat aantal stijgt al jaren. In 2014 was er kort sprake van een daling van 3000 zzp'ers, maar daarna steeg het aantal zelfstandigen weer.

Flexibele arbeidsrelaties nemen toe

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam toe, net als het aantal zelfstandig ondernemers met personeel. In het eerste halfjaar liep het aantal oproepkrachten en mensen met een vast contract daarentegen terug.

Wiebes erkent onrust

In een eerste voortgangsrapportage over de Wet DBA erkent staatssecretaris Wiebes van Financiën de onrust die bij opdrachtgevers en -nemers is ontstaan door de invoering van de nieuwe wet. Wiebes voerde de wet in om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen