Arbeidsmarkt7 nov '16 12:11

'Maximaal de helft van het aantal studenten internationaal'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Rotterdamse Erasmus Universiteit is in trek bij buitenlandse studenten. Het aantal internationale studenten blijft zelfs zo erg groeien, dat een maximum voor het aantal buitenlandse studenten een serieuze optie is.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dit collegejaar is het aantal internationale studenten aan de universiteit toegenomen met 13 procent tot ruim 5300, dat is 20 procent van het totale aantal studenten. Collegevoorzitter Kristel Baele vindt dat niet meer dan de helft van het totale aantal studenten buitenlands mag zijn. ‘Je moet het aantal internationale studenten kritisch volgen. Gevoelsmatig denk ik dat maximaal 30, 35 procent een mooi aantal zou zijn.'

Internationaal studieklimaat

De Erasmus Universiteit heeft de afgelopen jaren het internationale studieklimaat weten te verbeteren, waardoor de universiteit bovengemiddeld vaak wordt aangeraden aan medestudenten in het thuisland. ‘We bieden een Engelstalig klimaat. Denk aan tweetalige medezeggenschap, zodat buitenlandse studenten daar onderdeel van uit kunnen maken. Daarnaast is er meer Engelstalig aanbod’, legt Baele uit.

'Moeten nog barrières wegnemen'

Toch moet er nog het nodige gebeuren, bijvoorbeeld om meer internationale studenten in Nederland te laten blijven na hun studie. ‘De mogelijkheden moeten beter. Dan gaat het bijvoorbeeld om huisvesting of de mogelijkheid om een partner hier te laten werken. We zijn druk aan het lobbyen om een aantal barrières weg te nemen.’

Om buitenlandse studenten te kunnen selecteren gebruikt de universiteit nu al verschillende methoden. ‘Dat is niet alleen gebaseerd op cijfers’, zegt Baele. ‘We doen ook Skype-gesprekken en motivatiebrieven. Zo worden de toelatingseisen alleen maar strenger, maar wij kunnen niet anders’, besluit Baele.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen