Arbeidsmarkt8 nov '16 15:50Aangepast op 8 nov '16 16:07

Kabinet wil problemen zzp'ers 'versneld' aanpakken

Auteur: Judith Laanen

Het kabinet wil het oplossen van de problemen die zzp'ers ondervinden door de nieuwe Wet DBA 'versneld' aanpakken. Zzp'ers verliezen werk omdat opdrachtgevers bang zijn om zelfstandigen in te huren. 'Ik wil versneld zekerheid voor opdrachtgevers en opdrachtnemers', zegt staatssecretaris Wiebes.

Foto ANP
Foto ANP

'Er is nog steeds onzekerheid, er is nog steeds een groot, grijs gebied', laat staatssecretaris Wiebes van Financieën weten aan BNR. 'Daardoor worden opdrachtgevers te schuw.' Allerlei zzp'ers die volgens Wiebes 'gewoon aan de slag zouden kunnen, lopen nu tegen een muur op. Dat mag niet.'

'Voorlichten slaat nog niet aan'

Ondanks het feit dat de staatssecretaris een brief heeft gestuurd waarin hij beloofde geen boetes en naheffingen te zullen uitdelen tot 1 mei volgend jaar, slaat het voorlichten nog niet aan. 'We moeten er harder in, en dan is wellicht voorlichting alleen niet voldoende', zegt Wiebes.

'Gevolgen Wet DBA lopen uit de hand'

Wiebes reageert op de felle kritiek die CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uitte op de Wet DBA. Volgens Omtzigt lopen de gevolgen van de wet, die schijnzelfstandigheid tegen moet gaan, steeds verder uit de hand.

Wiebes wilde eigenlijk pas midden december met een reactie komen op de problemen. Maar hij kondigde aan dat te vervroegen tot deze maand, 'gezien de urgentie'. De bewindsman wilde echter niet kwijt hoe hij gaat ingrijpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen