Arbeidsmarkt17 nov '16 07:44Aangepast op 12 dec '16 11:48

Tekort aan talent dreigt groei ICT-sector af te remmen

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De ICT-sector is de bouwsector inmiddels voorbijgestreefd qua werkgelegenheid en omzet. Een tekort aan talentvol personeel dreigt die groei echter te frustreren.

Een ondergronds datacenter. Foto: ANP.
Een ondergronds datacenter. Foto: ANP.

Dat blijkt uit een rapport van Deloitte. De ICT-sector biedt inmiddels meer werk dan de haven van Rotterdam en Schiphol samen. Er werken in Nederland 345.000 mensen in het zogenaamde digitale ecosysteem en Nederland heeft inmiddels 140 datacenters. Toch komen internetbedrijven maar moeilijk aan talentvol personeel.

Aantrekkingskracht naar buiten

Michiel Peters van Deloitte ziet zowel de infrastructuur als de bredere digitale economie heel hard groeien. 'Maar ons belangrijkste punt is dat dat zowel voor bedrijven in Nederland geldt, maar ook aantrekkingskracht naar buiten heeft.' Het gaat volgens Peters niet alleen om goede infrastructuur - netwerken, internet exchanges en datacenters - maar ook om ecosysteem en opleidingsniveau. 'Het gaat om de combinatie van bedrijven die in Nederland zitten - startups, techbedrijven en bedrijven met toepassingen - en dat heeft een duidelijke aantrekkingskracht.'

Wereldwijd personeelsaanbod

Opgeleid personeel is enerzijds een aantrekkingskracht, maar ook wel een zorg voor deze bedrijven; zij groeien heel erg hard en zijn continu op zoek naar de beste technische en commerciële mensen. En ze hebben allemaal moeite om de juiste, maar vooral ook de juiste hoeveelheid mensen te halen. 'Ze kijken ook vanuit dat perspectief naar een wereldwijd personeelsaanbod. Enerzijds willen we dat ons eigen personeel aangesloten is op de digitale wereld en een belangrijke rol kan vinden, tegelijkertijd zal er altijd een vraag zijn naar internationaal personeel.'

In deze kaart worden de locaties weergegeven van 140 datacenters in Nederland. Aan de heatmap is te zien dat deze vooral gecentreerd zijn in Amsterdam, maar er zijn ook twee grote in Groningen. Zodra je verder inzoomt, zie je de datacenters, aangegeven met een cirkel die staat voor de oppervlakte van de datavloer. Hoe groter de cirkel, hoe groter het datacentrum is. De kaart is gemaakt door Esri Nederland, een bedrijf dat software voor digitale kaarten levert.

 

Gerelateerde artikelen