Arbeidsmarkt21 nov '16 14:59Aangepast op 21 nov '16 15:17

'ING kon massa-ontslag zien aankomen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Grote verslagenheid in België nu de Nederlandse ING Bank 3500 banen schrapt en de helft van de kantoren sluit. 3500 Belgen die weer op de arbeidsmarkt moeten komen, al verwacht Philippe Muyters, de Vlaamse minister van Werk, Economie en Sport, niet dat de ontslagen medewerkers ooit bij een andere bank aan de slag kunnen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Muyters: ‘Laten we duidelijk zijn: naar een andere bank kunnen we die medewerkers wellicht niet brengen. De problematiek die bij ING bestaat, bestaat bij die andere banken ook. De competenties die mensen vandaag nodig hebben, zijn niet dezelfde als de competenties die gisteren nodig waren’, vertelt Muyters.

'Dit is er niet plots'

Volgens de Vlaamse minister had de bank eerder moeten inspelen op de ontwikkelingen. ‘Dit is niet iets wat er plots aan komt. Ze hadden dit verder van tevoren kunnen bekijken en de loopbaan van hun medewerkers had beter in kaart moeten worden gebracht, zodat er meer oriëntatie naar de toekomst is’, aldus Muyters.

Ook de medewerkers die nu op straat komen te staan hadden hier een rol in kunnen spelen. ‘Het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Een individu mag zijn eigen lot in handen nemen.’ Het proces is volgens Muyters namelijk al tien jaar aan de gang. ‘Waar ik nu boos over ben, is dat ING nu plots in een grote beweging heeft gedaan, in plaats van het geleidelijk te doen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen