Arbeidsmarkt22 nov '16 22:34Aangepast op 23 nov '16 08:47

Werkloze jongeren hebben litteken voor het leven

Auteur: Noémi Prent

Jongeren die werkloos zijn blijken op latere leeftijd veel ongelukkiger en angstiger dan jongeren die wel werk hebben. Dat blijkt uit het onderzoek van de Gentse hoogleraar Economie Luc van Ootegem, dat gepubliceerd is in het economisch maandblad ESB.

Foto: HH/Paulien van de Loo
Foto: HH/Paulien van de Loo

De jeugdwerkloosheid zit weer voorzichtig in de lift, maar in 2013 was het absolute dieptepunt bereikt. Maar liefst 23,9 procent van de jongeren was toen werkloos. De Grote Recessie heeft Europese jongeren dan ook zeer hard getroffen. Nu blijkt dat werkloosheid van jongeren doorwerkt op hun latere leven.

Littekeneffect

Jongeren ervaren niet alleen een lage levenstevredenheid tijdens hun werkeloosheid, maar het beïnvloedt zelfs de toekomst. Van Ootegem noemt dit ook wel het 'littekeneffect'. Zelfs wanneer iemand opnieuw werk vindt blijft het litteken aanwezig. Daarnaast ervaart diegene vaak een zekere mate van angst om zijn baan te verliezen en weer werkloos te worden.

Sociaal contact

Van Ootegem doet in zijn onderzoek aanbevelingen om de negatieve invloed op werkloze personen te verkleinen. Zo zouden vrijwilligerswerk en bijscholingen voorbeelden van activiteiten kunnen zijn om de werkloosheidsperiode te overbruggen. Belangrijk is namelijk dat de werkloze sociaal contact en structuur in zijn leven heeft. Bovendien leert de werkloze ook nog iets bij.

Gerelateerde artikelen