Arbeidsmarkt15 dec '16 17:28

De toekomst van het beoordelingsgesprek

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het is weer de tijd van het jaar: de kerstboom staat in de woonkamer en op het werk worden beoordelingsgesprekken gevoerd. En vooral met dat laatste zijn veel werknemers niet blij. 1 op de 5 medewerkers wil ze liever niet meer.

Foto: HH / Marieke van der Velden.
Foto: HH / Marieke van der Velden.

Werknemers krijgen liever doorlopend feedback in plaats van op een vast moment. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Raet. ‘Op het beoordelingsgesprek hoor je al snel wat er een half jaar geleden een keer fout is gegaan’, vertelt Henk Jan van Commenee van Raet. ‘Terwijl je eigenlijk het liefst direct hoort dat je iets anders aan moet pakken’, vervolgt hij.

'Schrap de beoordelingsgesprekken'

Werkgevers zouden zich moeten afvragen of ze überhaupt nog wel beoordelingsgesprekken willen voeren. ‘Het kost heel veel geld en ook heel veel tijd. Daar schrik je van’, vertelt Siebe Dijkstra, consultant bij Manhattan Management Services. Hij pleit voor het schrappen van de beoordelingsgesprekken. Als werknemers niet goed functioneren, voer dan gesprekken. Als het wel goed gaat, houd het dan gewoon informeel, is zijn advies.

Van Commenee pleit juist voor meer beoordelingsgesprekken. ‘Door dat gesprek regelmatiger te hebben, is het ook niet zo beladen als bij formele gesprekken’, besluit hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen