Intimidatie aan orde van de dag bij Defensie
De helft van het personeel bij Defensie heeft te maken met pesterijen en intimidaties, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vooral vrouwen, allochtonen en homo's zijn het slachtoffer.
'Bij vrouwen kan het bijvoorbeeld zijn dat ze minder serieus worden genomen', legt Iris Andriessen van het SCP uit. 'Opmerkingen als 'vrouwen kunnen toch niets' of seksueel getinte opmerkingen als 'kom maar eens mee naar een donker hoekje, dan laat ik eens zien wat een echte man is'.' Ook medewerkers met een niet-westerse afkomst hebben te maken met opmerkingen en grappen.
Groepscultuur
Defensie kent een groepscultuur, zo concludeert het SCP. De betrokkenheid van het personeel bij de organisatie is groot, evenals de onderlinge verbondenheid. Maar dat laatste heeft ook een keerzijde, in die zin dat medewerkers die niet meegaan in de dominante cultuur van hun eenheid of afdeling kunnen stuiten op sociale sancties, zoals pesten, roddel en uitsluiting. Ook afwijken van de norm - mannelijk, wit, hetero - kan leiden tot een lagere acceptatie. 'Hier moet tegen opgetreden worden door álle leidinggevenden', zegt Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP. 'Maar daar zit ook een probleem, want zelfs leidinggevenden zijn onderdeel van het hele proces die het mensen heel lastig maakt in de hele organisatie.'
Negatieve ervaringen
Vrouwen, etnische minderheden en lhbt'ers hebben daardoor bovengemiddeld veel negatieve ervaringen, hoezeer zij zich ook verbonden voelen bij de Defensie-organisatie. Ook hun tevredenheid over werken bij Defensie lijkt er over het algemeen niet onder te leiden. Onder het personeel is geen grote steun voor het uitbreiden van de aandelen vrouwen, etnische minderheden en lesbische, homoseksuele en biseksuele personen, zeker niet wanneer dat via specifiek beleid gebeurt.
Diversiteit en inclusiviteit
Het zijn enkele belangrijke bevindingen uit het SCP-rapport 'Grenzen aan de eenheid', dat het planbureau uitvoerde op verzoek van het ministerie van Defensie. De ambitie van het ministerie is om de diversiteit binnen de organisatie te vergroten. Het SCP onderzocht daarvoor de ervaringen met de huidige diversiteit en inclusiviteit, op basis van een enquête waarop 2.657 personeelsleden antwoordden. Ook werden 34 interviews gehouden met medewerkers uit drie minderheidsgroepen - vrouwen, medewerkers van andere etnische achtergrond en lhbt’ers.
Maatregelen binnen Defensie
'Het gaat hier om een cultuuraspect. Dat betekent dat we iets structureels moeten gaan borgen in de organisatie', zegt brigade-generaal Arco Solkesz. 'Dat betekent voor mij in ieder geval dat - als je dat structureel wil borgen - ik aan de slag moet met een organisatie-element dat hier doorlopend aandacht aan kan gaan besteden. Ik ga komen met een 'programmabureau inclusiviteit Defensie'. Het tweede is dat we een aantal Defensie-brede maatregelen gaan treffen en dat we ook naar de Defensie-onderdelen specifieke maatregelen gaan nemen.'
Lees bovenaan dit artikel het volledige rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau