Arbeidsmarkt30 jan '17 11:26Aangepast op 30 jan '17 12:15

Aantal vacatures bijna weer op niveau van voor de crisis

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal nieuwe vacatures stijgt door de aanhoudende economische groei sneller dan verwacht. Het UWV verwacht dat er in 2017 965.000 vacatures ontstaan, bijna net zoveel als in 2008.

Volgens het UWV komt daarmee het niveau van vlak voor de economische crisis in zicht, toen er jaarlijks meer dan 1 miljoen vacaturen ontstonden. De werkgelegenheid in Nederland stijgt met 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat er 138.000 banen bijkomen, voorspelt het UWV in de jaarlijkse update van de arbeidsmarktprognose.

Het aantal vacatures neemt toe omdat bedrijven door de gunstige economische omstandigheden hun activiteiten uitbreiden. Ook zet het mensen ertoe vaker van baan wisselen. Het aantal vacatures zit al sinds 2014 in de lift. Dit jaar komen er 39.000 vacatures bij, een stijging van 4 procent. Het UWV verwacht dat het grootste aantal vacatures te vinden zullen zijn in de detailhandel en de zorg- en welzijnssector.

Volgens Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie van het UWV, is ondanks het stijgende aantal banen en vacatures ook de lijst met krapteberoepen toegenomen. 'Met name in de techniek, ict en specifieke zorg- en onderwijsberoepen zijn werkgevers naarstig op zoek naar werknemers.'

Nieuwe banen vooral in uitzendsector

De meeste nieuwe banen zullen vooral te vinden zijn bij flexibele banen zoals tijdelijke contracten, uitzendkrachten en ZZP'ers. De uitzendsector zal dit jaar 50.000 extra banen creëren, een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Onder de 138.000 nieuwe banen vallen ook 20.000 zelfstandigen. Dat aantal is volgens Witjes minder hard gegroeid dan in voorgaande jaren, ook 'omdat de onzekerheid rond de wet dba daarbij een rol heeft gespeeld.' Alleen in de financiële sector en het openbaar bestuur neemt het aantal banen af.

Door de toename van werk verwacht het UWV dat er eind 2017 ongeveer 43.000 mensen minder een WW-uitkering nodig zullen hebben. Dat zou een besparing van 5,2 miljard euro moeten opleveren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen