Arbeidsmarkt17 feb '17 10:24

'Verloren generatie' twintigers op de bank

Auteur: Fieke Nobel

140 Duizend mensen tussen de 23 en 27 jaar volgen geen opleiding en hebben geen werk. De MBO Raad en wethouders van grote steden zeggen dat er nu actie nodig is.

ANP
ANP

Het gaat om mensen met een beperking, jongeren die te laag zijn opgeleid voor de arbeidsmarkt en mensen die door wat voor problemen dan ook helemaal niet op een opleiding terecht zijn gekomen. 'Die mensen moeten we nu proberen een extra positief duwtje te geven, zodat ze structureel en duurzaam met een diploma aan het werk gaan', zegt MBO Raad-voorzitter Ton Heerts.

Een deel van de jongeren is bekend, dus die kunnen verleid worden om een opleiding te gaan doen. Heerts geeft aan dat bedrijven, gemeenten en de landelijke overheid daarvoor nodig zijn. Maar ook andere instellingen moeten meedoen. Uitzendbureaus en de ROC's (Regionale Opleidingscentra) hebben ook een taak. Heerts wil bijvoorbeeld banners in scholen met de boodschap: 'Heb je een vriend die even dat steuntje van jou, thuis, school en een werkgever nodig heeft?' Iedereen moet zich nu inzetten, zegt Heerts, omdat deze generatie anders in de bijstand terechtkomt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen