Arbeidsmarkt27 feb '17 08:15

'Vakbonden moeten zich niet bemoeien met ondernemers'

Auteur: BNR Webredactie

Branchevereniging ZZP Nederland juicht het besluit van waakhond ACM toe dat prijsafspraken voor zzp'ers in cao's verboden zijn. Vakbonden pleiten voor een minimumtarief, maar die 'moeten zich niet bemoeien met zelfstandige ondernemers', vindt voorzitter Maarten Post.

Foto ANP
Foto ANP

ACM kwam vrijdag met de mededeling dat prijsafspraken voor zzp'ers zoals het minimumtarief in strijd zijn met de kartelwetgeving. Post is blij met die mededeling: 'Ondernemers moeten hun eigen prijs bepalen. Het is onbegrijpelijk dat de vakbonden nu zeggen dat ze zelfstandigen nu vertegenwoordigen.'

FNV pleitte onlangs om minimumtarieven in cao's op te laten nemen om enige vorm van zekerheid te kunnen bieden aan zzp'ers. Volgens de vakbond hebben veel van die kleine zelfstandige ondernemers door grote concurrentie en de flexibele arbeidsmarkt weinig garanties wat betreft inkomen en sociale zekerheid. Verschillende zzp'ers zouden daarom werken voor zeer lage tarieven die hen net boven de armoedegrens houden.

Maar volgens Post moeten de vakbonden zich er niet mee bemoeien. 'Vakbonden zijn er voor werknemers. Als ze ondernemers willen vertegenwoordigen moeten ze een ondernemersvereniging oprichten.'

'Schijnzelfstandigen zijn het probleem'

Ook de ACM beaamt dat er zorgen zijn over de zekerheid voor zzp'ers. Maar de waakhond stelt dat er wat betreft prijsafspraken alleen uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor zogenoemde 'schijnzelfstandigen', die eigenlijk functioneren als werknemers.

Post ziet daar juist het probleem: 'Want eigenlijk bestaan zij niet. Het zijn werknemers die door werkgevers worden vermomd als zelfstandigen, en dat is slecht voor ondernemers. Dat haalt de prijs onderuit.'Post hoopt daarom dat de overheid en de vakbonden de 'schijnzelfstandige' weten uit te bannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen