Arbeidsmarkt28 feb '17 07:03

Kleine accountantskantoren bang voor tekort aan accountants

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het wordt voor kleine accountantskantoren steeds moeilijker om aan goede mensen te komen. Dat komt door aangescherpte opleidingseisen voor accountancy-studenten, waar de accountantskantoren steeds moeilijker aan kunnen voldoen.

Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Sinds 1 januari moeten studenten accountancy namelijk niet 1000, maar 1500 praktijkuren maken. Met name de kleine accountantskantoren hebben onvoldoende werk beschikbaar om de studenten die uren te laten maken. Daardoor kiezen studenten eerder voor een opleidingsplek bij een groter kantoor. De angst bestaat dat bij de kleinere kantoren een tekort aan accountants ontstaat.

Het bieden van meer uren aan studenten accountancy gaat ook ten koste van de kwaliteit, zegt Paul Dinkgreve, voorzitter van  de SRA, debranchevereniging van MKB-accountantskantoren. 'Als je met veel beginnend studenten werkt dan lijkt dat per saldo goedkoper, maar je moet wel die kwaliteit leveren. Dan heb je wel een bepaalde teamsamenstelling nodig. En die samenstelling heeft natuurlijk te maken met de kwaliteit van de diverse mensen die bij je werken.'

De aangescherpte opleidingseisen zijn ingevoerd door de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA), een zelfstandig bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor het vaststellen van de opleidingseisen. De SRA maakte in oktober vorig jaar al bekend de strengere opleidingseisen aan te vechten.

Gerelateerde artikelen