Meer vrouwen aan de top: het blijft vooralsnog bij 'streven'
Tenminste 30 procent vrouwen in de Nederlandse bestuurskamers; dat wettelijke streefcijfer is vanaf vandaag van kracht. Verreweg de meeste bedrijven voldoen hier niet aan en leggen ook niet uit waarom niet.
Vandaag treedt voor grote NV's en BV's een wettelijk streefcijfer in werking dat bedoeld is om de verhouding mannen-vrouwen in de bestuurskamers evenwichtiger te krijgen. Van een evenwichtige verdeling is volgens de Rijksoverheid sprake als tenminste 30 procent van de zetels door vrouwen wordt bezet en tenminste 30 procent door mannen. Wanneer het streefcijfer niet wordt gehaald, moet de onderneming dit toelichten in het bestuursverslag.
Babette Pouwels onderzoekt jaarlijks voor de overheid hoe Nederlandse bedrijven hiermee omgaan. Zij constateert dat verreweg de meeste bedrijven het cijfer niet halen, maar ook geen poging doen om dit uit te leggen. 'Slechts 15 procent voldoet aan het wettelijk streefcijfer voor de bestuurders en bijna 21 procent voldoet aan het streefcijfer voor de commissarissen. Maar als bedrijven daar niet aan voldoen, moeten ze dat uitleggen in hun jaarverslag, en dat gebeurt niet of nauwelijks: minder dan 10 procent voldoet aan die uitleg in het jaarverslag.'
Niettemin, zegt Pouwels, is er dus 'een kleine groep koplopers. Maar die doen het ook echt goed en daar zien we dat het ook echt lukt'.
Als gevolg van de nieuwe wet zijn grote ondernemingen die in 2016 niet aan het streefcijfer voldeden, verplicht dit uit te leggen in hun jaarverslag als ze dat ná vandaag publiceren. Tot vandaag gold een 'beroep op de bereidheid' van ondernemingen om dit te doen.