Minder zorgen om baanbehoud
Steeds minder werknemers maken zich zorgen over het behoud van hun baan. Sinds 2013 daalt dit aantal jaarlijks. Maar het aantal ligt nog niet zo laag als voor de economische crisis in 2007.
Toen maakte 16 procent van de werknemers zich zorgen. Vorig jaar bleek het percentage dat zich zorgen maakt over baanbehoud 24 procent te zijn van de 15- tot 65-jarigen in loondienst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.
Flexcontracten
In 2013 bereikte de bezorgdheid met 34 procent het hoogste niveau sinds het begin van de crisis. Sindsdien is dat afgenomen, en vooral in de bouw en de zorg waren mensen in 2016 flink minder bezorgd om hun baan. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt bij Tilburg University, vindt het nog steeds een hoog percentage. 'Het blijft onzeker op de arbeidsmarkt door reorganisaties en omdat we in Nederland veel tijdelijke en flexcontracten kennen.'
Oorzaak daling
Werknemers hadden het afgelopen jaar minder last van grote veranderingen in bedrijven, omdat de effecten van de crisis nu weer bijtrekken. Denk bijvoorbeeld aan minder inkrimpingen en reoganisaties. De afname in baanonzekerheid hangt hier gedeeltelijk mee samen.
Het percentage zal nog iets verder afnemen omdat het crisiseffect afneemt, zegt Wilthagen, maar daarna sluit hij een stijging niet uit. 'In 2003 had 40 procent van de jongeren tot 25 jaar een tijdelijk contract, nu is dat toegenomen tot 60 procent. Zij zullen twijfelen over of ze hun contracten kunnen behouden of een nieuwe baan kunnen krijgen.'