Arbeidsmarkt8 mei '17 22:57Aangepast op 9 mei '17 08:35

Werkgevers toch akkoord met derde jaar WW

Auteur: Noémi Prent

De grote werkgeversorganisaties zetten alsnog hun handtekening onder eerder gemaakte afspraken om werklozen straks weer drie jaar een werkloosheidsuitkering te geven.

Foto: HH/Niels Wenstedt
Foto: HH/Niels Wenstedt

Dat hebben VNO-NCW en MKB-Nederland maandag besloten op hun gezamenlijke bestuursvergadering. Er moet wel een aantal 'zorgpunten in acht worden genomen bij het akkoord', luidt een verklaring. Het gaat om de terugkeer van het derde jaar WW. In de verklaring staat andere dat er geen extra bureaucratische rompslomp en administratieve lasten bij werkgevers mogen komen te liggen.

Terugkeer

Vorige maand stond het derde jaar van de werkloosheidsuitkering nog op losse schroeven. De werkgeversorganisaties waren ondanks eerdere afspraken nog niet bereid de handtekening te zetten onder het akkoord waarbij de WW wordt verlengd naar drie jaar. Eerst zeiden ze te willen overleggen met hun eigen achterban. Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, zegt: 'Wij zeggen ja, maar onze leden willen nog even heel goed kijken of dit gaat werken.'

Lees ook: Derde jaar WW op losse schroeven

De vakbonden laten in een schriftelijke verklaring weten dat ze rekenen op een 'ja' van de werkgevers en dat ze willen dat de reparatie van het derde jaar WW zo snel mogelijk definitief gemaakt wordt.

Boos

De vakbonden waren boos omdat het derde jaar WW al in 2013 was afgesproken in het sociaal akkoord dat het kabinet, vakbonden en werkgevers toen sloten. Pas als werkgevers een handtekening onder de WW-verlenging zouden zetten, zeiden onder andere de  FNV, CNV en VCP weer bereid tot praten te zijn.

De partijen zullen in cao's afspraken maken over het opzetten van fondsen waaruit het derde jaar WW wordt betaald. Werknemers gaan hiervoor dan extra premie betalen.

Gerelateerde artikelen