Arbeidsmarkt11 mei '17 06:01Aangepast op 11 mei '17 07:33

Arbeidsmarkt IT'ers bereikt kookpunt

Auteur: BNR Webredactie

Er wordt al langer voor gewaarschuwd, maar nu is het dan ook echt zichtbaar: het tekort aan medewerkers op de IT-arbeidsmarkt. Steeds meer IT'ers stappen over van IT-bedrijven naar 'gewone' bedrijven zoals banken.

Foto: HH/David Rozing
Foto: HH/David Rozing

Eén van de belangrijkste redenen waardoor de IT'ers uit hun eigen branche vertrekken, is de onvrede over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Uit het jaarlijkse salaris-onderzoek van AG Connect blijkt dat 80 procent van de IT'ers bereid is om over te stappen naar een andere baan. In andere sectoren is dat aandeel aanzienlijk lager.

IT-dienstverlener Ordina lijkt het eerste slachtoffer van die hoge bereidheid van IT'ers om te vertrekken. Het bedrijf moest over het eerste kwartaal een dalende omzet melden. Het tekort aan en de uitstroom van personeel wordt als grootste oorzaak genoemd. Andere IT-dienstverleners zuchten onder een vergelijkbare druk, blijkt uit een rondvraag door AG Connect. Ze zoeken naar tientallen, soms wel meer dan honderd nieuwe medewerkers.

Ondanks dat houden de werkgevers in de sector de hand nog op de knip, maar het is de vraag hoe lang ze dit nog volhouden, zegt Ester Schop van AG Connect. 'Je merkt gewoon dat IT'ers steeds ontevredener worden over het loon. Ruim een derde van de ondervraagde IT'ers vindt dat ze minder dan marktconform verdienen.'

'Focus op eigen medewerkers'

Ook HR-directeur Pablo Derksen bij Sogeti ziet dat zijn medewerkers in verleiding worden gebracht om over te stappen naar een andere werkgever. 'Zowel bij onze concurrenten als bij onze eindklanten. Volgens Derksen is de focus op de eigen medewerkers leggen belangrijk. 'Perspectief bieden en investeren in onze eigen medewerkers, omdat dat uiteindelijk ook een duurzame groei met zich meebrengt.' Derksen stelt dat het ook van belang is hoe je als organisatie in de maatschappij staat en hoe je de ontwikkeling van de medewerkers faciliteert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen