Arbeidsmarkt22 mei '17 16:34Aangepast op 22 mei '17 22:40

Nog altijd geen oplossing voor zzp'ers voorhanden

Auteur: Sam de Voogt

Het demissionair kabinet heeft nog geen oplossing kunnen vinden voor de problemen met zzp'ers in Nederland. Het ministerie van Sociale Zaken heeft een rapport met tien opties aangeleverd, maar geen enkele optie lost alle problemen tegelijk op.

Image

Minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken had een groep ambtenaren aan het werk gezet om met oplossingen voor de huidige problematiek te komen. Het rapport biedt echter geen complete oplossing, schrijft de werkgroep in het meer dan honderd pagina's tellende document. Daarmee legt het ministerie de bal bij het nieuwe kabinet. 'Het is nu aan de formatie om uit dit taaie rapport een oplossing te destilleren', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Ook VVD-Kamerlid Erik Ziengs ziet een oplossing voortkomen uit de formatieonderhandelingen: 'We zitten nu al aan tafel met partijen die richting de verkiezingen het op delen eens waren met de VVD op dit gebied. Daar moeten we tot een definitieve oplossing komen.'

Handhaving en onderscheid

Een aantal van de aangeleverde opties focust zich op handhaving, door het bijvoorbeeld voor de Belastingdienst makkelijker te maken te bepalen wat een dienstverband is of om een nieuwe soort VAR in te voeren die streng wordt gecontroleerd. De Belastingdienst heeft echter al aangegeven daar de mankracht niet voor te hebben. Andere opties proberen de problemen diepgravender aan te pakken door onderscheid te maken tussen goedverdienende en slechtverdienende zzp'ers.

Wat in ieder geval wordt afgeraden door de werkgroep is om het arbeidsrecht overhoop te halen. 'De definitie van loondienst, daar wordt niet aan gemorreld', zegt Boven. 'Want dan zit je ook aan de sociale zekerheid.' Volgens Boven zoekt het ministerie van SZ daarom de oplossing juist bij de Belastingdienst.

Wet DBA

Het demissionair kabinet heeft zichzelf de deadline van 1 januari 2018 opgelegd om met een oplossing voor de problematiek van zzp'ers te komen. 'Ik durf de voorspelling aan dat dat niet gaat lukken', zegt Boven. Kamerlid Ziengs wil dat als er opnieuw uitstel komt, de staatssecretaris dat dan tijdig aangeeft: 'Er moet rust zijn voor de zzp'er, die moet gewoon aan het werk kunnen.'

De afgelopen jaren is er veel onrust ontstaan na de introductie van de wet DBA, die de ondernemersverklaring VAR moet vervangen met modelcontracten. Doel van de overheid is om schijnzelfstandigheid aan te pakken, maar er is zoveel onduidelijkheid ontstaan dat de introductie van de wet al een aantal keren is uitgesteld. Volgens Ziengs betreft het 'een hele kleine groep' die de dupe is van schijnzelfstandigheid. Hij wil voorkomen 'dat een grote groep geraakt wordt door een oplossing voor een kleine groep'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen