Arbeidsmarkt4 sep '17 07:09

Eerder pensioen voor mensen met zwaar beroep onder druk

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het plan om mensen met een zwaar beroep eerder te laten stoppen met werken is niet mogelijk zonder extra kosten voor de schatkist.

Foto ANP
Foto ANP

Tot die conclusie komt een werkgroep van het Actuarieel Genootschap, dat de wens van sommige politici heeft doorgerekend. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het moet voor mensen met een zwaar beroep mogelijk worden om eerder met pensioen te gaan, als ze in ruil daarvoor levenslang een lagere uitkering accepteren. Dit lijkt echter niet mogelijk omdat in Nederland niemand onder het bestaansminimum mag zakken. Omdat de AOW-uitkering al op het minimum zit, zou een korting leiden tot een inkomen onder het minimum.

Op dat moment heb je recht op aanvullende bijstand, maar dan gaat er per saldo extra belastinggeld naar de gepensioneerden. En dat was niet de bedoeling. 'Wij hebben geprobeerd weg te blijven van herverdelingsvraagstukken, dat is aan de politiek. We hebben alleen gekeken naar varianten die actuarieel neutraal zijn', zegt Daan Kleinloog, voorzitter van de werkgroep, tegen het FD.

Een oplossing zou zijn om een flexibele AOW alleen toe te staan voor mensen die zelf al voldoende aanvullend pensioen hebben opgebouwd. In de regel zijn dit mensen met een hoger inkomen, die vaak juist geen zwaar beroep uitoefenen. De groep die wel een zwaar beroep heeft, heeft vaak juist geen hoog inkomen en geen goede pensioenopbouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen