Arbeidsmarkt16 sep '17 12:12

'Desnoods begin ik een procedure tegen de staat'

Auteur: BNR Webredactie

Ver voor hun 67ste kijken de meeste mensen reikhalzend uit naar hun pensioen. Maar rechter Korthals Altes wil nog lang niet stoppen met zijn werk en als het moet sleept hij de Nederlandse staat voor de rechter.

Senior-rechter Willem Korthals Altes, nu 67 jaar oud, wil niet stoppen met werken op zijn zeventigste. 'Als dokter of advocaat is het mogelijk om door te werken tot ver na de pensioengerechtigdeleeftijd, voor mij als rechter niet', zegt Willem Korthals Altes. De regel is nu dat rechters stoppen met werken zodra zij zeventig jaar oud worden. 'Die wet dateert uit 1932, toen was de gemiddelde levensverwachting zeventig jaar', legt hij uit.

Levenservaring

Om toch door te kunnen werken heeft Korthals Altes actie ondernomen. 'Ik heb een brief geschreven aan de minister van Justitie met het verzoek om langer te mogen doorwerken, maar als ik daar geen toestemming voor krijg dan is de enige andere mogelijkheid een procedure voeren tegen de staat', zegt hij. Hij snapt dat de minister geen uitzondering gaat maken voor hem persoonlijk. 'Ik wil de minister bewegen om aan de Tweede Kamer te vragen de wet te veranderen.' Volgens Korthals Altes zou het verlengen van de pensioengerechtigdeleeftijd ook andere voordelen met zich meebrengen. 'Er is een tekort aan ervaren rechters', legt hij uit. 'Niet dat beginnende rechter niet genoeg verstand hebben van juridische zaken, dat hebben ze wel degelijk, maar levenservaring is ook niet onbelangrijk.'

Gerelateerde artikelen