Arbeidsmarkt14 nov '17 07:57Aangepast op 14 nov '17 10:17

'Multinationals zijn niet onze banenmotor'

Auteur: Judie Jaspers

Volgens vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie zijn Nederlandse multinationals allang niet meer de banenmotor van Nederland. De werkgelegenheid die zij creëren zouden zij vooral vullen met expats en goedkope arbeidskrachten uit andere delen van Europa.

(Foto: ANP)

Volgens Reinier Castelein van vakbond De Unie waren de multinationals nog nooit zo klein als nu. en wordt het belang van Unilever, Shell, AkzoNobel en Philips schromelijk overdreven. 'Zij zorgen niet voor de banen en dus hoeven we voor de werkgelegenheid de dividendbelasting niet af te schaffen.'

'De grootste werkgelegenheid zit bij buitenlandse multinationals, en de vier Nederlandse bedrijven waar we het steeds over hebben, krimpen alleen maar', aldus Castelein. 'Kijk bijvoorbeeld naar Philips, dat op zijn hoogtepunt in de jaren '70 98.000 mensen in dienst had. Dat is allang niet meer aan de orde. Het zijn er nu rond de 11.000 tot 12.000.'

MKB

MKB-bedrijven zijn de werkelijke banenmotor van de Nederlandse economie, aldus de vaksbondsman. Gisteren werd bekend dat MKB-ondernemingen steeds moeilijker aan leningen komen. 'Juist die bedrijven moeten we beter gaan faciliteren, zodat de werkgelegenheid daar kan aantrekken', vindt Castelein.

Castelein zegt verder dat dat de afschaffing van de dividendbelasting 'een hele goede lobby' is, maar 'uiteindelijk gewoon een verkeerde aanwending van die 1,4 miljard'. Al met al betalen buitenlandse beleggers nu zo'n 1,4 miljard euro dividendbelasting per jaar. Als die wordt afgeschaft, gaan zij er dus zo'n 1,4 miljard op vooruit - en kost het de schatkist datzelfde bedrag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen