Arbeidsmarkt19 dec '17 12:13Aangepast op 19 dec '17 12:31

Omscholing ouderen niet altijd zinvol

Auteur: Wesley Schouwenaars

CDA, D66, VVD en ChristenUnie willen dertig miljoen euro beschikbaar stellen voor de omscholing van ruim twaalfduizend ouderen. Hoogleraar Macro Economie van de Arbeidsmarkt Pieter Gautier snapt het voorstel, maar vraagt zich af of omscholing wel de beste optie is.

'Het grote probleem is dat er ouderen zijn die sowieso weinig opleiding genoten hebben en een geschiedenis van langdurige werkloosheid kennen. Vaak los je dat niet op met een cursus van een paar weken', zegt Gautier. De maatregel heeft volgens de hoogleraar wel zin bij ouderen die een hogere opleiding hebben genoten. 'Bijvoorbeeld ouderen met ICT-ervaring.'

Gautier zegt dat vooral voor de sectoren zakelijke dienstverlening en gezondheid omscholing zinvol kan zijn. Voor sectoren waar juist veel behoefte aan werknemers is, zoals in de bouw, heeft het plan vanwege de fysieke inspanning van de werknemers vaak weinig zin.

Links wil werkgeverspremie verviervoudigen

Terwijl de coalitiepartijen willen investeren in omscholing komen PvdA, SP en GroenLinks - de partijen op links - met een ander voorstel. Zij willen de werkgeverspremie voor flexwerk vier keer zo hoog maken. Een slecht idee, stelt Gautier. 'Als je flex duurder maakt, dan worden misschien een paar contracten vast, maar een groot deel wordt gewoon beëindigd. Dat leidt tot een hogere werkloosheid.'

Vast is in Nederland 'te vast'

Het probleem in Nederland is volgens Gautier vooral dat een vast contract relatief 'vast' is. 'Wanneer iemand ziek wordt moet je doorbetalen. De procedurele ontslagkosten zijn hoog. Als je die kosten wat lager maakt, dan denk ik dat daar iets meer te halen valt. Het zal dan aantrekkelijker worden om een vaste baan aan te bieden.

Gerelateerde artikelen