Arbeidsmarkt21 dec '17 08:19Aangepast op 21 dec '17 09:18

Laagste werkloosheid in acht jaar

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het aantal werklozen in Nederland is vorige maand voor het eerst sinds augustus 2009 onder de vierhonderdduizend uitgekomen. Het werkloosheidspercentage daalde daarmee naar 4,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het UWV.

De werkloosheid is daarmee op het laagste punt in acht jaar. In november hadden bijna 8,7 miljoen mensen betaald werk. Dat is het hoogste aantal ooit, zeggen de onderzoekers. Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld vijftienduizend per maand toegenomen.

Ruim 4,2 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen waren dus 397.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Het werkloosheidspercentage daalde daarmee naar 4,4 procent.

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zegt dat over de hele linie mensen weer aan het werk gaan. 'De afgelopen jaren zijn het vooral veel uitzendkrachten die erbij komen. We zien ook al een tijdje dat bedrijven zelf mensen in dienst nemen. Zowel in de handel, horeca als in de bouw. Ook de industrie en zelfs de zorg begint weer een banenmotor te worden. Alleen in de financiële sector komen er geen banen bij.'

Gerelateerde artikelen