Arbeidsmarkt15 jan '18 01:12Aangepast op 15 jan '18 09:00

Verdrijf de blues op blauwe maandag

Auteur: BNR Webredactie

Het is weer zo ver: het is maandag 15 januari: Blue Monday, officieel gekroond tot de meest deprimerende dag van het jaar. Want op de derde maandag van januari voelen we ons vaak down. Of is het slechts, zoals The Guardian beweert, een verzinsel van een reisbureau? Hoe dan ook: de bluesbestrijdende industrie draait inmiddels op volle toeren.

(ANP REMKO DE WAAL)

Dus voel je je vanochtend treurig, bedrukt, somber, triest, akelig of gewoon ellendig, neerslachtig, bitter of vreugdeloos? Het kan - volgens een Britse psycholoog - zomaar te maken hebben met het weer, schulden, het mislukken van goede voornemens en een gebrek aan motivatie om er wat aan te doen - typische fenomenen voor deze periode. Dat de volgende vakantie nog wel even op zich laat wachten werkt ook niet mee. Meerdere instanties hebben zich inmiddels gebogen over de geestelijke gezondheid op deze bijzondere dag.

Lijstje waar je blij van wordt

Zij raden aan: ga naar buiten, praat met mensen, desnoods met vreemden, vrolijk je omgeving op, let op wat je eet, lach en deel complimentjes uit en maak een lijstje waar je blij van wordt. Maar het kan ook door de zintuigen te prikkelen: ASMR - Autonomous Sensory Meridian Response - is de nieuwste methode om de monday blues te verdrijven. En voel je je na het luisteren nog steeds droevig, sip of miezerig, troost je dan met de gedachte dat het bestaan van blue monday nog nooit definitief is vastgesteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen