'Vaderschapsverlof gaat zich als olievlek over Nederland uitstrekken'
Terwijl de regering de plannen voor een langer vaderschapsverlof nog moet uitwerken, verlengen steeds meer bedrijven en andere organisaties nu al het betaalde verlof voor kersverse vaders.
In het regeerakkoord staat dat het vaderschapsverlof vanaf 2019 van twee naar vijf dagen gaat. Zo kondigde de Tilburgse scholengemeenschap Xpect Primair afgelopen week aan dat alle medewerkers van wie de partner is bevallen vier weken verlof op kunnen nemen en liet ING onlangs weten dat het ook een maand verlof geeft. Daarnaast mogen kersverse vaders daar vervolgens nog eens drie maanden onbetaald verlof opnemen.
Slag om talent
Volgens Gerard van Hees van FNV zijn er twee verklaringen voor deze tendens. 'Uit onderzoek blijkt dat de binding van de partner, de vader meestal, met het kind veel beter is als hij na de geboorte meer bij de baby is', vertelt de bestuurder. 'Maar we merken ook dat er een slag om jong en succesvol ict-talent gaande is. We zien dat hiermee bij ING een arbeidsvoorwaarde is gecreëerd, waarmee zij op de arbeidsmarkt een concurrentievoordeel heeft.'
Er is wel een verschil te zien tussen grote bedrijven en kleine ondernemers. Die laatste groep kan het zich vaak niet veroorloven om een werknemer zo lang te missen. 'De bakker op de hoek gaat dit natuurlijk niet doen. Hij zou ergens wettelijk ondersteund moeten worden', vindt Van Hees.
Kwestie van tijd
Volgens Van Hees is het een kwestie van tijd voor een lang vaderschapsverlof aan de orde van de dag is. 'Ik voorzie dat dit een olievlek wordt die zich over Nederland gaat uitstrekken', verwacht hij. Dat denkt ook Renske Keizer, hoogleraar vaderschap aan de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit. 'Het belang van de vader in de opvoeding van het kind wordt steeds belangrijker.’
Lees ook
Grootouders in Cuba krijgen kleinkindverlof
Het heeft volgens Keizer ook veel voordelen en niet alleen voor mannen. Uit Zweeds onderzoek blijk namelijk dat met élke maand dat vaders vaderschapsverlof opnamen, het inkomen van vrouwen met zeven procent stijgt.
Mensen zijn meer betrokken en loyaal
Consultancybedrijf &Samhoud geeft vaders twee maanden betaald verlof. 'Je wordt daarmee ook een aantrekkelijker werkgever', legt Jeroen Geelhoed uit. 'Mensen blijven langer bij je, zijn meer betrokken en meer loyaal. Dat is een bewuste keuze die we tien jaar geleden al hebben gemaakt.'
Tot scheve gezichten tussen de vaders en de niet-vaders leidt dit volgens Geelhoed niet. 'Iedereen snapt het, want er zit ook een praktische reden aan. Als je net een kind hebt gekregen, je bent drie keer per nacht wakker en je moet de volgende dag een bijeenkomst van de raad van bestuur begeleiden, dan snapt iedereen dat je niet scherp kan zijn. Dan kan je er ook maar beter niet zijn', stelt Geelhoed.