Arbeidsmarkt27 jan '18 14:28

'Winstdeling in horeca heeft de toekomst'

Auteur: BNR Webredactie

Veel horeca-ondernemers hebben moeite om echte vakmensen te vinden, vooral voor in de keuken. Twee Amsterdamse restauranteigenaren hebben hier iets op gevonden: zij delen de winst met hun personeel.

'Er zijn sommige restaurants waar men echt 100 uur per week aan het werk is en dat voor een salaris van 2200 euro bruto, vaak in een gesloten keuken van 3 bij 3. Dat is niet meer van deze tijd', zegt mede-eigenaar Sven Sallaerts van het Amsterdamse restaurant Pesca.

Er is al jaren geen cao in de horeca. Bij Pesca besloten ze hun winst te delen met het personeel, vertelt hij. 'Wij merkten dat, willen wij de juiste, kwalitatief goede mensen aan ons binden, je op die manier, met winstdeling, zo'n enorme boost aan je restaurant geeft.' Hij legt uit: 'We hebben echt minder verloop, minder ziekmeldingen, de gasten komen ervoor terug. We hebben dus totaal geen problemen om gekwalificeerd, goed personeel te vinden.' Pesca heeft een goed jaar achter de rug en verwacht ook dit jaar goed te zullen draaien.

Collega's mogen Sallaerts bellen voor tips, zegt hij desgevraagd. 'Het is een bedrijfsmodel in mijn ogen, dat de toekomst gaat bepalen van de horeca. De problematiek is op dit moment zo groot met het vinden van chefs en gekwalificeerd personeel, zeker in Amsterdam, waar er letterlijk om gevochten wordt of personeel uit het buitenland gehaald wordt, dat ik denk dat deze methodiek de nieuwe standaard moet worden om te zorgen dat we niet nog verder afdalen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen