Arbeidsmarkt12 feb '18 07:59Aangepast op 12 feb '18 17:48

'Verplichte omscholing brandweer komt niet van de grond'

Auteur: BNR Webredactie

Er lijkt maar weinig terecht te komen van de verplichte omscholing van brandweerlieden. Volgens de CAO moet een brandweerman of -vrouw na twintig jaar een andere baan zoeken. Voor het vinden van ander werk is tijdig omscholing nodig, maar de meeste brandweermensen blijken daar nog helemaal niet mee bezig.

BNR-collega Melissa Lagerwaard kwam de kwestie op het spoor toen ze onderzoek deed naar de pensioenen bij de brandweer. Daaruit bleek onder meer dat het blussen van branden en het redden van mensen vanaf een bepaalde leeftijd gewoon te zwaar wordt. Brandweermensen die na 2006 zijn begonnen, mogen het werk maximaal 20 jaar doen. In die periode moeten ze worden klaargestoomd voor ander werk, officieel 'het tweede loopbaanbeleid' genoemd. Lagerwaard licht de kwestie nader toe bij Mark Beekhuis in De Nieuwe Wereld:

Onder de eerdere CAO konden brandweermannen en - vrouwen met 59 jaar met pensioen. Mensen redden en branden blussen is fysiek zeer zwaar werk en dat kun je niet eindeloos blijven doen. Maar nu die pensioenleeftijd steeds verder opschuift, moest er een andere oplossing komen. Daarom is gezegd: brandweerman of -vrouw ben je maximaal twintig jaar. Dat werd al in 2006 ingevoerd en het werd ook door het Centraal Planbureau gezien als een ideale oplossing.

We hebben de brandweer om een reactie gevraagd, maar nog geen reactie gekregen.

'Geen alternatief voor vervroegd pensioen'

Bert de Haas, bestuurder bij FNV, erkent dat het tweede loopbaanbeleid niet van de grond is gekomen. Als redenen noemt hij hoge kosten voor de werkgever en tegenzin bij veel brandweerlieden om zich op een andere carrière te storten, terwijl ze met hart en ziel voor die baan als brandweerman/-vrouw hadden gekozen. Daarnaast, zegt De Haas, wil de brandweer ervaren mensen op een brandweerwagen houden. 'Om al deze redenen komt het tweede loopbaanbeleid eigenlijk niet goed van de grond en is het dus niet een alternatief voor een vervroegde aow.'

De FNV wil van de verplichting af om na twintig jaar iets anders te gaan doen. 'Die is niet haalbaar', zegt De Haas. 'Er zullen altijd mensen zijn die wel naar een andere functie doorstomen, maar je moet er rekening mee houden dat een grote groep dat niet doet. Voor die groep moet je de mogelijkheid van vervroegd pensioen in de lucht hebben.' Daar hebben mensen met zo'n baan recht op, vindt hij. 'Brandweermensen lopen tijdens hun leven groot risico. Het is ook fysiek en mentaal zwaar. Dan vind ik ook dat je, maatschappelijk gezien, hen het recht moet geven om eerder te stoppen met werken. Volgens mij, als je het de Nederlandse bevolking vraagt, is daar draagvlak voor.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen