Eerste daling in aantal bijstandsuitkeringen sinds crisis
Voor het eerst sinds de crisis krijgen minder mensen een bijstandsuitkering. Het aantal Nederlanders met een uitkering daalde in 2017 met 3500 mensen tot 461.000 bijstandsgerechtigden.
Bij 45-plussers en mensen met een niet-westerse achtergrond nam het aantal mensen met een uitkering desondanks wel toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het tempo waarmee dat aantal toenam, ging wel omlaag. In 2017 ging het om een groei van zesduizend mensen, terwijl dat een jaar eerder nog een plus van ruim achttienduizend was. Vooral recente asielzoekers met een verblijfsvergunning zorgen voor deze stijging.
Meer uitstroom dan instroom
Het aantal 27- tot 45-jarigen met een bijstandsuitkering nam in 2017 wel duidelijk af, met achtduizend. 'Zij lijken echt te profiteren van de economische groei', zegt Floris Jansen, econoom bij het CBS. 'Werkgevers hebben de neiging om vooral net afgestudeerden en mensen die net in de WW zitten aan te nemen.' In de jaren van 2009 tot en met 2016 was er ieder jaar nog een toename. De gunstige arbeidsmarkt, die doorgaans met vertraging doorwerkt in de bijstandscijfers, is goed zichtbaar in deze leeftijdsgroep. Er stromen nu meer mensen uit de bijstand dan erin.