Arbeidsmarkt1 mrt '18 06:02Aangepast op 1 mrt '18 07:17

Vakbond FNV verliest in razend tempo de macht

Auteur: BNR Webredactie

De machtige positie van de FNV op de cao-markt brokkelt in een razend tempo af. De afgelopen drie jaar zijn ongeveer anderhalf miljoen werknemers buiten de invloedssfeer van de FNV gevallen, schrijft het Financieele Dagblad. Dit komt onder andere door een stel mega-akkoorden die gesloten zijn met tweede bond CNV.

Daardoor is de FNV ongeveer een derde van het marktaandeel kwijtgeraakt, schrijft de krant op basis van cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. In 2014 werd er nog één akkoord zonder de FNV maar met CNV gesloten, in 2015 steeg dat aantal naar 20, in 2016 daalde het licht naar 21 akkoorden maar vorig jaar steeg het weer naar 28 akkoorden.

Het aantal werknemers dat door de CNV werd vertegenwoordigd zonder de FNV was in 2014 nog ruim 750, een jaar later was dat gestegen naar ruim 240.000. In 2016 was dat nagenoeg verdubbeld, vorig jaar liep het op tot ruim 450.000 werknemers.

'CNV moet zich schamen'

Voormalig FNV-man Jan Berghuis stelt juist dat CNV slecht bezig is. 'In dit soort sectoren is het al meer dan tien jaar hommeles. Daar zitten werkgevers die geen of een kleine loonsverhoging willen en bijna een maximale flexibiliteit van werknemers. Om je eerlijk de waarheid te zeggen, als je dat soort cao's moet ondertekenen, wat de FNV misschien wel te vaak heeft gedaan, dan komt als onderhandelaar bijna het schaamrood op je kaken te staan.'

Daarom stelt Berghuis dat het eerder bijzonder is dat een vakbond als CNV akkoorden wel ondertekent, waar FNV dat niet doet. 'CNV moet zich schamen dat ze daar een handtekening onder zetten', zegt hij doelend op de vaak slechte arbeidsvoorwaarden. 'Ik vind het vooral heel erg voor de mensen die in die sectoren werken en dat ze dat moeten doen onder de omstandigheden die er nu zijn.'

Werkgevers twijfelen

Door de structureel dalende ledenaantallen twijfelen toonaangevende werkgevers juist steeds vaker aan de capaciteiten van de vakbond, schrijft de krant. Daarbij heeft de stijl van onderhandelen - namelijk vaak conflicten oproepen en star vasthouden aan bepaalde eisen - geen zoden aan de dijk gezet.

Zo zette de FNV bijvoorbeeld de mode- en detailhandel buiten spel vanwege onhaalbare eisen, zegt Jan Meerman, directeur van koepel InRetail in het FD. Daardoor koos de koepel voor overige vakbonden om mee samen te werken. Supermarkten, de horeca, uitzendbureau's en werkgevers bij de Rijksoverheid kozen ook al voor andere vakbonden dan de FNV om mee samen te werken.

Gerelateerde artikelen