Arbeidsmarkt22 nov '18 08:53Aangepast op 22 nov '18 10:53

Loonkloof mannen en vrouwen iets kleiner, maar 'we zijn er nog niet'

Auteur: BNR Webredactie

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is iets kleiner geworden, maar vrouwen verdienen in het bedrijfsleven nog steeds 7 procent minder dan mannelijke collega's. Bij de overheid is dat 5 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Paulien Osse, directeur van de Stichting Loonwijzer, stelt dat je niet kunt verwachten dat mannen en vrouwen van de ene op de andere dag hetzelfde verdienen. 'Dit soort dingen gaat altijd langzaam.' Om de kloof te verkleinen moeten we volgens Osse 'stug volhouden'. 'Nu hebben vrouwen al een hogere opleiding dan vroeger, dus dat helpt. Maar daarnaast helpen hele simpele dingen als een betere, goedkopere kinderopvang altijd. Zorgen dat mannen ook wat meer in de huishouding doen, als ze dat niet al deden. Het zit in dat hele gebied op dat vrouwen ook geld kunnen verdienen.'

Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS maken vrouwen opleidingtechnisch een enorme inhaalslag, waardoor het loonverschil afneemt.
Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS maken vrouwen opleidingtechnisch een enorme inhaalslag, waardoor het loonverschil afneemt. (Remko de Waal/ANP)

Gerelateerde artikelen