Arbeidsmarkt14 dec '18 09:09Aangepast op 14 dec '18 13:39

Aandeel vrouwen in top bedrijfsleven loopt terug

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks alle emancipatoire ambities daalde het aandeel vrouwen in de top van grootste bedrijven de afgelopen jaren van 22 procent in 2015 naar 19 procent in 2017. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor van het CBS en het SCP. Bij de wat minder grote bedrijven nam het aandeel vrouwen in de top wél een klein beetje toe. Hoogleraar economie Esther-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit en PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer pleit voor een quotum.

'Er zijn goede bedoelingen, maar we beoordelen kwaliteit nog steeds door een sekse-bril en daardoor waarderen we vrouwen lager. Dat is heel erg ingesleten. Het ligt ook bij vrouwen die minder geneigd zijn om te solliciteren als ze niet volledig voldoen aan het profiel,' zegt Sent, die tevens pleit voor een quotum als paardenmiddel. 'We moeten constateren dat de Nederlandse vrouw deeltijdkampioen werken is als we naar de rest van Europa kijken. Dan kun je moeilijk doorgroeien naar een CEO-positie. Vrouwen hebben daar een eigen verantwoordelijkheid,' zegt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz. Zij ziet niets in een quotum.

Minister Ingrid van Engelshoven verricht de opening van Girlsday 2018 met 75 meisjes op een bouwplaats van bouwbedrijf BAM. Girlsday is bedoeld om meisjes kennis te laten maken met technologie, en ze te laten weten dat ze welkom zijn in deze branche. ANP BART MAAT
Minister Ingrid van Engelshoven verricht de opening van Girlsday 2018 met 75 meisjes op een bouwplaats van bouwbedrijf BAM. Girlsday is bedoeld om meisjes kennis te laten maken met technologie, en ze te laten weten dat ze welkom zijn in deze branche. ANP BART MAAT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen