Arbeidsmarkt26 mrt '19 08:22Aangepast op 1 apr '19 10:20

Ondernemers vrezen afschaffen zomer- en wintertijd

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers vrezen het afschaffen van de zomer- en wintertijd. De kans dat die wordt afgeschaft is heel groot. Dan moet elk land straks ieder voor zich bepalen welke tijd het kiest. En dat kan volgens VNO-NCW grote gevolgen hebben. Het Europees Parlement stemt er vandaag over.

VNO-NCW voorziet veel problemen voor ondernemers. Als Duitsland kiest voor de zomertijd en Nederland voor de wintertijd, is er een uur tijdsverschil dat in de vroege en late uren van de dag in grensgebieden en voor bedrijven die zakendoen met Duitsland, voor problemen kan zorgen.

LUISTER OOK |: Wintertijd favoriet bij Nederlander

De organisatie heeft een peiling gedaan onder leden en daaruit blijkt dat er branches zijn die specifiek baat hebben bij de wintertijd en anderen die juist voordeel hebben van de zomertijd. Het wordt wel heel laat licht voor de bouwsector als de wintertijd wordt afgeschaft, waardoor alles later op gang komt.

Horecaondernemers en pretparkondernemers hebben in de zomeravonden een uur korter als de zomertijd wordt afgeschaft en daarmee minder inkomsten, terwijl het voor de luchtvaartsector heel vervelend is als verschillende landen een andere tijd hanteren. Net als voor bedrijven die handel drijven met het buitenland.

VNO-NCW verwijt de Europese Commissie die eerder met een twee derde meerderheid het voorstel aannam, dat de economische impact ervan niet onderzocht is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen