Arbeidsmarkt13 jun '19 06:00Aangepast op 14 jun '19 11:30

Personeel uit Afrika en Midden-Oosten kan fors deel tekorten opvullen

Auteur: BNR Webredactie

Afrikaans personeel kan ons snel van het personeelstekort af helpen, blijkt uit een rapport van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft vooral technici en ICT'ers. In Afrika en het Midden-Oosten zijn voldoende mensen beschikbaar met een relevante opleiding. Volgens Nienke Oomes, verantwoordelijk voor het onderzoek, is het een politieke keuze of Nederland gaat proberen om personeel van buiten de EU deze kant op te krijgen.

| Themadag: BNR Talentenjacht

| Dossier: BNR Talentenjacht

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt op een meer feitelijk debat over het potentieel aan arbeidskrachten uit landen vlakbij de Europese Unie, waaronder Tunesië, Jordanië en ook Nigeria. Een van de obstakels is de onduidelijkheid rond het precieze opleidingsniveau van deze werknemers. Bovendien vergt arbeidsmigratie ook culturele aanpassingen.

Toch kunnen Afrikaanse arbeidsmigranten zeker in de technieksector, zorg en ICT een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de personeelstekorten. Volgens Frank van Gool, CEO van uitzendbureau Ottoworkforce, is Nederland niet het enige land dat 'shopt' buiten de Europese grenzen. In Duitsland liep al eerder een programma om ingenieurs uit Tunesië te werven voor de Duitse arbeidsmarkt.

Volgens Van Gool, die zich richt op Oost-Europese uitzendkrachten, zijn de groeiende tekorten op de arbeidsmarkt onmiskenbaar: 'In 2040 hebben we in Europa een tekort 30 miljoen mensen. Maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de cultuur. Je moet niet alleen naar opleiding kijken, maar ook naar welke cultuur bij de onze past.'

TUNGA zoekt softwarespecialisten: Ruim baan voor Afrikaanse IT'ers

Lees het rapport op: www.seo.nl/migratie. In het kader van de BNR Talentenjacht bespreken we vandaag de hele dag de nieuwste inzichten en oplossingen voor het werven en behouden van talent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen