Arbeidsmarkt15 jun '19 11:15Aangepast op 16 jun '19 00:07

FNV achter pensioenakkoord, 76 procent leden stemt in

Auteur: BNR Webredactie

Ruim driekwart van de leden van de FNV heeft zich achter het pensioenakkoord geschaard. Ook het ruim honderdkoppige ledenparlement van de bond heeft inmiddels ingestemd. Het gezelschap schorste de vergadering in Apeldoorn voor een half uur, nadat het resultaat van de online stemming binnen was. De 105 leden van het parlement wilden daarover binnen de eigen gelederen overleggen.

De stemming van het ledenparlement vormt het voorlopige sluitstuk van bijna tien jaar onderhandelen met bloed, zweet en tranen en heel wat wijn en koffie. De achterban van het CNV stemde inmiddels in met de plannen, de grote broer hield de spanning er nog even in.

37 procent van de FNV-leden nam deel aan het referendum, bleek aan het begin van de middag uit de gegevens van de vakbond. Dat zijn in totaal 375.823 stemmers. In Apeldoorn nam het ledenparlement van de vakbond vervolgens het definitieve, positieve besluit over steun aan het akkoord.

Het ledenparlement, bijeen in een Van der Valk-hotel in Apeldoorn, dreigde een welhaast ondraaglijke taak te krijgen, maar met het overtuigende 'ja' van de leden was ongetwijfeld enige druk van de ketel. Nadat om 12:00 de stembussen van het online-ledenreferendum sloten, kwam rond 13:00 de uitslag binnen bij het FNV-bestuur. De in de ledenraad verzamelde vertegenwoordigers van alle denkbare sectoren en bonden binnen de FNV mochten - geïnspireerd door de uitslag van het niet-bindende referendum - hun finale oordeel geven. En dat zorgde onmiskenbaar voor grote opluchting bij de meeste betrokkenen, minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken voorop.

Gerelateerde artikelen