Arbeidsmarkt9 jul '19 19:32

Kinderopvang kampt met personeelstekort

Auteur: BNR Webredactie

De kinderopvang kampt met een nijpend personeelstekort. De tekorten zijn vergelijkbaar of misschien zelfs groter dan tekorten in het basisonderwijs. Dat blijkt uit een rondgang van BNR.

Sharon Gesthuizen, van de brancheorganisatie maatschappelijke kinderopvang, pleit ervoor dat kinderopvang voor een aantal dagen een basisrecht wordt, zodat de schommelingen in de economie een minder grote rol spelen.

LUISTER OOK: Overheid geeft meer uit aan kinderopvangtoeslag

Er is nu al een tekort van 3000 pedagogische medewerkers, alleen in de ICT zijn er meer tekorten. Dit kan in 2022 oplopen tot een tekort van 8900 pedagogische medewerkers. Ter vergelijking bij de leraren is er nu een tekort van 3500 maar na de zomer is dit tekort geschat op rond 1300.

Dit bevestigen de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, de branchevereniging Kinderopvang, de organisatie van ouders in de kinderopvang Boink en kinderopvang aanbieder Partou.

Bijna een miljoen kinderen maken gebruik van de kinderopvang. Dat is bijna 40 procent van alle kinderen in Nederland. In vijf jaar tijd is dat flink gestegen, want in 2014 ging het nog om 31 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

LUISTER OOK: Kinderopvangtoeslag-affaire veel groter dan gedacht

Gerelateerde artikelen