Arbeidsmarkt22 jul '19 15:04

IMK: ‘In 2018 zo’n 10.000 zelfstandig ondernemersuitkeringsgerechtigd door arbeidsongeschiktheid’

Auteur: BNR Webredactie

Volgens het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf zouden ongeveer tienduizend zelfstandige ondernemers na bedrijfsbeëindiging terug kunnen vallen op de verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die het kabinet wil invoeren. Volgens directeur Han Dieperink levert dat tevens een aanzienlijke besparing aan maatschappelijke lasten op, bijvoorbeeld in de vorm van uitkeringen.

Bestuurslid Irene van Hest van FNV Zelfstandigen schrikt van het aantal zelfstandigen in de bijstand. 'Dit ondersteunt de noodzaak voor de verplichte AOV. De enige duurzame optie is dat iedereen collectief verzekerd is en dat iedereen meedoet'.

Directeur Frank Alfrink van ZZP-Nederland vindt de cijfers niet in verhouding staan tot de maatregel om anderhalf miljoen zzp'ers tot een verplichte AOV te dwingen: 'Het is het beroemde verhaal van het kanon en de mug'

Luister ook: Verplichte AOV-verzekering biedt geen oplossing voor de onderkant van de arbeidsmarkt

Luister ook: AWVN arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden

Aantekening

In een eerder artikel stond vermeld dat in 2018 zo’n 12.600 zzp’ers in de bijstand raakten vanwege ziekte. Dat was te kort door de bocht.

In de zoektocht naar een antwoord op de vraag hoeveel zzp’ers in de bijstand komen, kwam BNR uit bij het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf, dat een extrapolatie maakte op basis van een onderzoek naar bedrijfsbeëindiging van Banga en Bruins uit 2010. Daaruit bleek dat 14 procent van de ondernemers stopt vanwege ziekte of persoonlijke omstandigheden.

Vorig jaar stopten er circa 90 duizend ondernemers, overwegend zzp’ers. 14 procent hiervan is 12.600: het getal dat in het artikel wordt gemeld. Hoewel deze extrapolatie een interessante schatting oplevert over het aantal ondernemers dat door ziekte stopt en daarmee ondernemersinkomen verliest, is daar nog niet mee gezegd dat zij allen in de bijstand komen. Er zijn immers meer opties voor inkomen na bedrijfsbeëindiging.

Volgens IMK-directeur Han Dieperink blijft de strekking van het verhaal en daarmee het interview overeind staan. Wel maakt hij de nuance dat van die 14 procent een deel van de betrokken ondernemers na bedrijfsbeëindiging niet voor kortere of langere tijd in een uitkeringssituatie komt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van partnerinkomen. Het grootste deel van die groep beschikt echter niet over een voldoende vangnet na bedrijfsbeëindiging door arbeidsongeschiktheid, blijkt uit de ramingen van het IMK, vermoedelijk zo'n 10 duizend.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen