Arbeidsmarkt10 aug '19 10:00

Overheid start campagne over levensloopstress

Auteur: BNR Webredactie

Financiële problemen, een echtscheiding, zorgen om een zieke moeder of ruzie op de werkvloer: allemaal levensloopstress. Zeker 80 procent van de mensen krijgt hiermee te maken en het kan leiden tot veel werkverzuim. De overheid start een campagne om aandacht te vragen voor de psychische en lichamelijke gevolgen.

Daar kan de campagne in helpen, meent arbeidspsycholoog Floris van Emmerik. Voor werknemers om meer te durven spreken en voor werkgevers om zich bewust te zijn van de mogelijkheden om een beter klimaat te creëren waarin persoonlijke moeilijkheden bespreekbaar zijn.

Maar soms is de stress gewoon niet combineerbaar met werk. 'Het feit dat veel verzuim door privéproblemen worden veroorzaakt, betekent helemaal niet dat je daarmee alle verzuim altijd moet willen voorkomen. Sommige dingen gebeuren nou eenmaal.' Meer bewustwording kan nooit kwaad vindt hij, maar van Emmerik vraagt zich ook af wat je als ondernemer hebt aan zo'n grote overheidscampagne. Gerichte aandacht vanuit een brancheorganisatie of werkgeversvereniging kunnen dan misschien meer helpen.

LUISTER OOK: Helft Nederlandse werknemers kan werk niet loslaten

LUISTER OOK: PvdA wil recht op onbereikbaarheid invoeren

( ANP XTRA ROOS KOOLE)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen