Arbeidsmarkt10 jan '20 15:24

Nederlandse startups leveren economie ongeveer 108.000 op

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse start-ups leveren de economie ongeveer 108.000 op, waarvan bijna 20.000 nieuwe banen in laatste twee jaar. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Dealroom.co, Techleap.NL en CBRE. 'Als sector is het een redelijk stabiele werkgever', zegt Yoram Wijngaarde, oprichter en directeur Dealroom.co.

Een derde van alle banen worden in Amsterdam gecreëerd. Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Delft nemen ook een derde voor hun rekening. De rest is verspreid over de rest van het land. Dat is goed voor Amsterdam, want als hoofdstad heb je een sterke 'techhub', een concentratie van talent net als Sillicon Valley, nodig om internationaal te concurreren.

Imago als werkgever

'Dat is het imago dat startups hebben. Men weet van de grote successen, maar er zijn ook een heleboel mislukkingen. Start-ups worden gezien als riskant.' Maar wat dit rapport laat zien is dat als je kijkt naar het geheel, het risicoprofiel wel meevalt. Van de 4.000 onderzochte start-ups groeide 81 procent in de voorbije twee jaar en slechts vijftien procent daalde. 'Alles bij elkaar maken ze een enorme groei mee. Als sector is het een redelijk stabiele werkgever', zegt Yoram Wijngaarde, oprichter en directeur Dealroom.co.

LUISTER OOK: Recordaantal snelgroeiende bedrijven

LUISTER OOK: Datingindustrie blijkt gouden business

Felyx, de start-up achter de e-scooters, heeft een hoofdkwartier in Amsterdam.
Felyx, de start-up achter de e-scooters, heeft een hoofdkwartier in Amsterdam. (ANP JEROEN JUMELET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen