Arbeidsmarkt20 sep '19 07:22Aangepast op 20 sep '19 11:24

Wettelijk 'genderquotum' lijkt dichterbij dan ooit

Auteur: BNR Webredactie

Dertig procent vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Nederland is er nog ver van verwijderd en daarom lijkt een wettelijk quotum dichterbij dan ooit. Minister van Engelshoven ontvangt vandaag twee adviezen, een van de Sociaal-Economische Raad (SER) en een van de commissie Monitoring Topvrouwen, die voor een quotum met sancties pleiten.

De SER pleit voor een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Op dit moment wordt er gewerkt met een wettelijk streefcijfer. Maar 'dat zet geen zoden aan de dijk', volgens voorzitter van de commissie Monitoring Topvrouwen Caroline Princen. De toename van vrouwen in topfuncties wordt veroorzaakt door maar een heel kleine groep bedrijven die hier aan meedoet. Minder dan tien procent van de bedrijven heeft die streefwet gerealiseerd. Met andere woorden negentig procent van de bedrijven voldoet niet en beweegt ook niet.

Daarnaast stelt de SER voor dat bedrijven een plan moeten maken om de opkomst van vrouwen in topfuncties te faciliteren. Dat plan moet ook zichtbaar zijn, 'wij noemen dat een transparantieverplichting', zegt voorzitter van de SER Marriëtte Hamer.

Maar Hamer heeft er vertrouwen in dat er actie ondernomen zal worden. 'Het zou heel raar zijn als de minister dit advies naast haar neer legt', zegt Hamer. Ook Minister Koolmees steunt het quotum en heeft het advies ondertekend. Het was een hele klus zegt Hamers, 'want het bedrijfsleven was tegen.'

LUISTER OOK: Einde aan daling aantal vrouwen in topondernemingen

LUISTER OOK: Durfkapitalisten spreken gender-quotum af

De raad van bestuur van NS, Bert Groenewegen, Marjan Rintel, Roger van Boxtel, Susi Zijderveld en Tjalling Smit tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen.
De raad van bestuur van NS, Bert Groenewegen, Marjan Rintel, Roger van Boxtel, Susi Zijderveld en Tjalling Smit tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen. (ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen