Air France-KLM: Werknemers en D66 vrezen verplaatsing activiteiten naar Frankrijk
D66 wil opheldering van minister en aandeelhouder Wopke Hoekstra over Air France-KLM. Het verjaardagscadeautje van topman Ben Smith, een oproep tot verdere integratie van onder andere de onderhoudsafdeling, valt slecht. Werknemers bij KLM hebben grote zorgen, zegt Rob Swankhuizen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Luchtvaarttechnici.
De werknemers bij de KLM onderhoudsafdeling hebben grote zorg dat de afdeling gaat verdwijnen. 'Men is bang voor het verlies van hun werkplek', zegt Swankhuizen.
Jan Paternotte, woordvoerder luchtvaart van D66, begrijpt de zorgen van de werknemers heel goed. 'Ik maak me er zorgen over dat je keer op keer een beweging ziet waarin de positie van KLM ondermijnt wordt vanuit Frankrijk.' Er zijn afspraken gemaakt, maar die zijn niet helemaal goed vastgelegd betoogt de D66'er. Vooral over de zelfstandigheid van KLM en of er activiteiten worden overgeplaatst naar Frankrijk.
Voor driekwart miljard aandelen
Wat Paternotte opvalt, is dat Nederland sinds dit voorjaar aandelen voor driekwart miljard euro heeft gekocht van KLM, maar dat ons land niet echt een stem aan tafel heeft. Maar dat juist meer stappen genomen worden om de invloed van Nederland en KLM binnen de groep af te bouwen.
KLM 100 jaar
KLM bestaat vandaag precies 100 jaar. En waar de luchtvaartmaatschappij nu te kampen heeft met flinke problemen, hadden ze het na de start ook niet makkelijk. Verslaggever Kees Dorresteijn zet de opmerkelijkste problemen uit de beginjaren van KLM op een rij.