Arbeidsmarkt20 nov '19 08:08Aangepast op 20 nov '19 09:16

3,3 miljoen Nederlanders werken thuis

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n 3,3 miljoen mensen werken soms of regelmatig thuis. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dat lijkt misschien veel, maar toch is aantal mensen dat thuiswerkt de afgelopen jaren nauwelijks gestegen.

3,3 miljoen Nederlanders werken thuis
3,3 miljoen Nederlanders werken thuis ( ANP XTRA ROOS KOOLE)

Meer | Donderdag 21 november: BNR Thuiswerkdag

Volgens Tanja Traag van het CBS werkten in 2018 2 miljoen mensen thuis: ofwel met een vaste thuiswerkdag of incidenteel. Daarnaast zijn er 1,2 miljoen mensen die altijd thuis werken - omdat ze een bedrijf aan huis hebben. Mannen werken vaker thuis dan vrouwen. Een aantal beroepsgroepen springt eruit: auteurs en journalisten, managers en mensen in de IT. Er zit nauwelijks een stijging in het aantal thuiswerkers, het CBS denkt niet dat 37 procent het maximum is.

Doe mee: BNR Thuiswerkdag

Hoogleraar informatiemanagement Albert Boonstra aan de Rijksuniversiteit Groningen vindt 3,3 miljoen veel. Volgens Boonstra is niet alleen niet elk soort arbeid geschikt voor thuiswerken, maar is ook niet elke thuiswerkplek geschikt. Denk hierbij aan kleine kinderen of een ongeschikte woning. Maar ook andere factoren spelen een rol bij het wel of niet thuiswerken: 'Kenniswerkers moeten elkaar spreken, inspireren en motiveren, ze moeten ook met elkaar het kennisproduct maken. Anderzijds is het een kwestie van doelen stellen in plaats van toezicht. Daar moet je van afstappen, maar daar is niet elke werkgever aan toe'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen