Arbeidsmarkt22 dec '19 15:43

Met een mbo-diploma zit je goed op de arbeidsmarkt

Auteur: BNR Webredactie

Oud-vakbondsleider Ton Heerts vertrok deze week als voorzitter van de MBO Raad. Woensdag werd hij geïnstalleerd als burgemeester van Apeldoorn. Luister naar zijn afscheidsinterview in BNR Zakendoen.

Heerts noemde het voorzitterschap van de MBO Raad eerder al 'topsport': 'Het MBO zit in de hele samenleving. Je moet dus overal bij zijn'. Heerts werkte eerder bij de PvdA en bij de FNV. Dat hij bij de MBO Raad opeens de werkgevers vertegenwoordigde maakte voor hem geen verschil. 'Je hebt politiek gezien wellicht wat andere invalshoeken, maar je hebt allemaal hetzelfde doel.'

Bedrijfsleven

Heerts zag de laatste jaren de band tussen de mbo-opleidingen en het bedrijfsleven groeien. Maar hij haast zich te zeggen dat het (beroeps)onderwijs erop toeziet dat het onderwijs wordt gegeven dat nodig is, 'niet alleen maar voor de arbeidsmarkt voor morgen'.

Dit jaar was er voor het eerst een officiële opening voor het mbo, zoals universiteiten altijd al hebben. Koning Willem-Alexander was daarbij, net als een aantal mensen uit het bedrijfsleven. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer gaf de aftrap. Ook is de samenwerking met de gemeentes enorm toegenomen. Daarnaast is er het banenoffensief samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de samenwerking met het UWV.

Luister ook | Populariteit mbo stijgt

Arbeidsmarkt

De laatste jaren waren er grote schommelingen op de arbeidsmarkt. Tijdens de crisis werden veel werknemers naar huis gestuurd, terwijl ze nu niet zijn aan te slepen. Belangrijk daarbij is volgens Heerts dat de subsidieregeling praktijkleren steeds in stand is gebleven. 'Dat betekent dus ook dat in mindere tijden, als er minder behoefte is op de arbeidsmarkt, dat je toch probeert in die laagconjunctuur de studenten op school te houden en dat je zorgt dat ze dan in ieder geval een opleiding krijgen om daarna aan het werk te gaan.' Heerts wijst erop dat op dit moment alle mbo'ers met een diploma werk vinden.

Lees ook | Praktijk-mbo'ers sneller aan het werk

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen