Er wordt vaak gewaarschuwd voor een afvlakking van de economie en tegelijk zijn de lonen sinds de crisis niet meer zo hard gestegen. En er is dus ook die stijging van de consumentenprijzen. Dick ter Steege, econoom bij het CBS, legt uit: 'Vorig jaar is het belastingtarief omhooggegaan van 6 naar 9 procent en dat werkt sterk door in het inflatiecijfer. De overheid kiest er kennelijk voor om de belasting op consumptie toe te laten nemen, terwijl de belasting op arbeid omlaag gaat.'
Werkenden
Aan de andere kant gaat de arbeidskorting straks omhoog en worden de belastingtarieven veranderd, dus uiteindelijk zullen we toch wat meer overhouden in onze portemonnee. Dit geldt overigens vooral voor de werkenden.
Horeca
Vooral in de horeca zijn mensen er het laatste jaar op vooruitgegaan. In de horeca werken heel veel jonge mensen, zegt Ter Steege, en die worden allemaal betaald volgens het wettelijk minimumloon. Dat gaat na acties vorig jaar omhoog, vooral voor de jeugd, en dat zie je terug in de lonen die in de horeca betaald worden. Bovendien is er in de sector een enorm personeelstekort.
Lees ook | Werkenden krijgen 2 procent meer in 2020
Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan Nyenrode Universiteit, is wat minder positief over de koopkracht. 'Al met al kun je zeggen dat de koopkrachtontwikkeling, in weerwil van de uitstekende conjunctuur en de tekorten op de arbeidsmarkt, slecht is en achterblijft bij de economische ontwikkelingen'.
