Arbeidsmarkt2 jan '20 06:52Aangepast op 2 jan '20 11:10

Koopkracht omhoog voor werkenden

Auteur: BNR Webredactie

De CAO-lonen zijn het afgelopen jaar met 2,5 procent gestegen. Dat is de grootste stijging in tien jaar tijd. Daar staat tegenover dat de consumentenprijzen voor het eerst in vijf jaar harder zijn gestegen dan de lonen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er wordt vaak gewaarschuwd voor een afvlakking van de economie en tegelijk zijn de lonen sinds de crisis niet meer zo hard gestegen. En er is dus ook die stijging van de consumentenprijzen. Dick ter Steege, econoom bij het CBS, legt uit: 'Vorig jaar is het belastingtarief omhooggegaan van 6 naar 9 procent en dat werkt sterk door in het inflatiecijfer. De overheid kiest er kennelijk voor om de belasting op consumptie toe te laten nemen, terwijl de belasting op arbeid omlaag gaat.'

Werkenden

Aan de andere kant gaat de arbeidskorting straks omhoog en worden de belastingtarieven veranderd, dus uiteindelijk zullen we toch wat meer overhouden in onze portemonnee. Dit geldt overigens vooral voor de werkenden.

Horeca

Vooral in de horeca zijn mensen er het laatste jaar op vooruitgegaan. In de horeca werken heel veel jonge mensen, zegt Ter Steege, en die worden allemaal betaald volgens het wettelijk minimumloon. Dat gaat na acties vorig jaar omhoog, vooral voor de jeugd, en dat zie je terug in de lonen die in de horeca betaald worden. Bovendien is er in de sector een enorm personeelstekort.

Lees ook | Werkenden krijgen 2 procent meer in 2020

Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan Nyenrode Universiteit, is wat minder positief over de koopkracht. 'Al met al kun je zeggen dat de koopkrachtontwikkeling, in weerwil van de uitstekende conjunctuur en de tekorten op de arbeidsmarkt, slecht is en achterblijft bij de economische ontwikkelingen'.

(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen