Arbeidsmarkt14 jan '20 08:16Aangepast op 14 jan '20 10:30

Geen aparte AOV voor zzp'ers, maar alle werkenden tegelijk verzekeren

Auteur: BNR Webredactie

Onder zzp'ers is grote onrust over het kabinetsplan voor een verplichte arbeidsongeschiktheids­verzekering. Maar als het aan twintig organisaties van zzp'ers, jobhoppers en mensen met dubbele banen ligt, is er een eenvoudige oplossing: minister Wouter Koolmees moet de werknemersverzekering voor volledige permanente arbeidsongeschiktheid openstellen voor zzp'ers.

De organisaties willen niet meer dat de sociale zekerheid afhankelijk is van de manier waarop je werkt. Mensen in loondienst hebben nu een andere vorm van zekerheid dan zzp'ers. Daar moeten we volgens de organisaties vanaf.

Eerste twee jaar

Nu krijgen werkenden de eerste twee jaar van hun ziekte een uitkering uit de WIA. Veel zzp'ers hebben volgens de Werkvereniging voor die eerste twee jaar wel iets geregeld. Ze hebben een huis dat ze kunnen verkopen, een spaarrekening, of ze zijn aangesloten bij een broodfonds. Daarom voldoet een verzekering als de zzp'er voor langere tijd en voor meer dan 80 procent is afgekeurd.

Luister ook | Arbeidsongeschiktheid leeft nu meer onder zzp'ers

Daarna

Na twee jaar maken mensen in loondienst nu aanspraak op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze moeten zzp'ers ook verplicht krijgen als ze meer dan 1.225 uur per jaar werken. Werkgevers dragen bij aan de premie van hun werknemers. Bij zzp'ers moet de overheid dit gaan doen.

Wie gaat dat betalen?

De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd en de organisaties willen dat deze besparing besteed wordt aan de verzekeringen voor zzp'ers. Ze schatten in dat de eerste twee jaar ongeveer 30 euro per maand kosten. De daaropvolgende verzekering voor arbeidsongeschiktheid moet ook binnen het bedrag kunnen vallen dat bezuinigd is op de zelfstandigenaftrek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen