Arbeidsmarkt13 jan '20 12:24Aangepast op 13 jan '20 14:03

'Situatie Nederlandse gevangenissen is gevaarlijk'

Auteur: BNR Webredactie

De situatie binnen de Nederlandse gevangenissen en TBS-klinieken is ronduit slecht. Dat concludeert de FNV op basis van een onderzoek onder 1.500 medewerkers. Negentig procent van de medewerkers vindt de werkdruk te hoog en voelt zich ronduit onveilig. 'Meer dan de helft geeft aan dat de werkdruk leidt tot gevaarlijke situaties', zegt bestuurder Yntse Koenen van FNV Overheid & Justitie.

'Situatie Nederlandse gevangenissen is gevaarlijk'
'Situatie Nederlandse gevangenissen is gevaarlijk' ( ANP Alexander Schippers)

Nauwelijks verbetering in twee jaar

Volgens Koenen verschillen de uitkomsten van dit onderzoek nauwelijks van het onderzoek dat twee jaar geleden werd uitgevoerd. 'In sommige gevallen is het ziekteverzuim wel met meer dan 10 procent gestegen', zegt Koenen. 'Mensen worden bespuugd, bedreigd, uitgescholden, van de trap gelazerd, er wordt met stront en pis over ze heen gegooid, er wordt geprobeerd medewerkers te steken'.

Luister ook | Ontsnappen uit de gevangenis kan straks weleens strafbaar zijn

Camera is geen oplossing, meer mensen wel

Er moet volgens Koenen gewoon meer personeel komen. 'Cameratoezicht is goed, maar een camera kan niet ingrijpen. Als de camera het registreert, is het al te laat. Op dit moment moeten we gewoon mensen hebben die met gedetineerden kunnen omgaan. Je moet gedetineerden in de ogen kunnen kijken, je moet kunnen communiceren.'

Te veel bezuinigd

Koenen wijt de problematiek aan het feit dat het afgelopen decennium fors is bezuinigd op het gevangeniswezen. 'De afgelopen tien jaar zijn zo'n tien á vijftien gevangenissen gesloten. Dat betekent dat je gedetineerden gaat concentreren, dat ze met twee gevangenen op één kamer moeten. Ook dat wordt ook door de medewerkers als onveilig ervaren. En anders dan vroeger krijgen we steeds meer gedetineerden met psychische problemen', zegt Koenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen