PZO: 'We miskennen een grote groep zzp'ers'
Een rem op flexwerk en het moet aantrekkelijker worden om personeel in dienst te nemen. Dat is de boodschap in het rapport van de commissie-Borstlap, oftewel de Commissie Regulering van werk. De voorstellen zijn vandaag naar buiten gekomen en de AWVN, FNV, ABU en het Platform Zelfstandig Ondernemen (PZO) reageren erop bij BNR.
Volgens het rapport van de commissie-Borstlap moet de zogenaamde 'flexibele schil' worden teruggedrongen. Dat is in lijn met het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat vorige week werd gepresenteerd. Daarmee wordt gedoeld op de flexwerkers en zzp'ers die op meer tijdelijke basis werken voor werkgevers, maar lang niet altijd op dezelfde manier beschermd en betaald worden als vaste werknemers. De commissie wil dat flexwerk duurder wordt. Voor de flexwerker zelf zouden er minder belastingvoordeel aan moeten zitten. De enorme hoeveelheid flexwerk zet een rem op de economische groei, staat in het advies. Verandering is daarom broodnodig.
Lees ook | Commissie-Borstlap wil meer vast dienstverband
ABU
Nederland verliest zijn hoge welvaartsniveau als er niet snel en drastisch wordt ingegrepen in de arbeidsmarkt. Dat stelt de commissie-Borstlap. Maar het is geen regeerakkoord en de hoop is dat er ruimte is voor andere invullingen, zegt Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen, de ABU. 'Het is op z'n minst een uitdagend advies en geeft wat ons betreft goede aanzetten voor de hervormingen die op de arbeidsmarkt noodzakelijk zijn.'
Luister ook | Koolmees: rapport Commissie-Borstlap evenwichtig en urgent
AWVN
Volgens de werkgevers blijven flexwerkers nodig, zegt Anne Megens van de AWVN. 'We zien dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt behoorlijk is toegenomen en dat mensen te lang in flexibele contracten blijven hangen. Maar er zijn ook geoorloofde vormen van flexwerk, zoals bij pieken of bij ziekte.' De vraag is volgens de AWVN of de commissie-Borstlap daar voldoende oog voor heeft en die geoorloofde vormen niet te hard aanpakt.
Geen pleisters
De commissie-Borstlap en moet ook kijken hoe de wendbaarheid van een werknemer met een vast contract vergroot kan worden. 'Wij hopen dat het vaste contract net zo veel aandacht krijgt als flex in de uitwerking van dit rapport.' AWVN wil gaan bestuderen hoe de balans door dit rapport zal uitvallen tussen vast en flexwerk. De belangrijkste bijdrage van dit rapport is volgens het AWVN dat de commissie zegt dat er niet langer pleisters geplakt mogen worden, maar dat er een brede aanpak moet komen. 'Door dit rapport kan niemand nu nog ontkennen dat er echte hervormingen nodig zijn.'
FNV
Vakbonden zijn blij met het advies aan het kabinet om de arbeidsmarkt drastisch te hervormen. Zakaria Boufangacha van de FNV noemt het advies van de commissie een stap in de goede richting. 'De commissie-Borstlap grijpt de kern van de problematiek aan en daar zijn we hartstikke blij mee', zegt Boufangacha.
Duurzame arbeidsrelatie
Tegelijkertijd staan er zaken in het rapport waarvan FNV zich afvraagt hoe ze de arbeidsmarkt eerlijker zullen maken. En dat gaat gepaard met het aanpakken van onzekerheid. 'Als wordt gesteld dat werkgevers makkelijker van hun mensen moeten kunnen afkomen, of niet te lang mensen moeten betalen als ze ziek zijn, dan vinden we dat niet de juiste richting.' Maar FNV benadrukt in gesprek te willen gaan met de werkgevers. Zo moet er werk gemaakt worden van een meer duurzame arbeidsrelatie, zegt Boufangacha.
Platform Zelfstandig Ondernemen
Ook voor zzp'ers gaat er flink wat veranderen als het aan de commissie Borstlap ligt. Zo moet iedereen, dus ook zelfstandigen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen en adviseert de commissie om de fiscale prikkels voor zzp'ers af te bouwen. Directeur Margreet Drijvers van het Platform Zelfstandig Ondernemen zegt dat de commissie niet alle zelfstandigen over één kam kan scheren. 'De commissie-Borstlap neemt de vaste contracten als norm. In het contract staat duidelijk 'werknemer zijn tenzij...' Op die manier worden de zelfstandigen daarmee weer in het verdomhoekje geduwd volgens Drijvers. Dat terwijl ze volgens PZO wel waarde toevoegen voor ondernemers en op een goede manier hun werk doen.
Geen one-size-fits-all
Op het moment dat mensen geen bewuste keuze kunnen maken over wel of niet zzp'er worden om welke reden dan ook, dan ligt dat aan de werkgeversdruk. Daar is PZO zeker niet voor. Maar PZO vindt dat te vaak wordt gefocust op de onderkant van zzp'er zijn, mensen die er niet bewust voor hebben gekozen. 'We kunnen geen one-size-fits-all passen op alle zelfstandigen en dat is wat nu wel een beetje gebeurt', zegt Drijvers. In dit rapport is volgens PZO te weinig oog voor de diversiteit in de groep zelfstandigen.