Commissie-Borstlap wil meer vast dienstverband
Lastenverlichting voor werkgevers, een verdere versoepeling van het ontslagrecht, een kortere periode van loondoorbetaling bij ziekte en een betere bescherming van flexwerkers. Deze voorstellen doet de Commissie Regulering van werk, oftewel de commissie-Borstlap, over de toekomst van de arbeidsmarkt.
Lees ook | AWVN, FNV en het Platform Zelfstandig Ondernemen reageren op rapport commissie-Borstlap
Lees ook
Het rapport van de commissie-Borstlap
Werkgevers makkelijker maken
Om het aantrekkelijker te maken om personeel aan te nemen adviseert de commissie dat bij ziekte niet twee, maar voortaan een jaar doorbetaald wordt. Ook moet het voor werkgevers makkelijker worden om van een werknemer af te kunnen in economisch moeilijke tijden. De commissie stelt voor het ontslagrecht te versoepelen. Hierin moet de kantonrechter in principe altijd ontslag goedkeuren. De werkgever moet ook arbeidsvoorwaarden eenzijdig kunnen wijzigen, Dan moet je denken aan salaris, functie, locatie en werktijden. Dat maakt ook deeltijdontslag mogelijk.
Luister ook | Koolmees: rapport Borstlap evenwichtig en urgent
Flexwerk
Flexwerk moet volgens de commissie worden teruggedrongen. Dat is in lijn met het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat vorige week werd gepresenteerd. De commissie wil dat flexwerk duurder wordt. Voor de flexwerker zelf zouden er minder belastingvoordeel aan moeten zitten. Aan de andere kant moeten werkgevers flexwerkers meer betalen vanwege de grote risico's. Er moeten drie duidelijke contractvormen komen: zelfstandigen, contracten voor bepaalde of onbetaalde tijd en tijdelijk uitzendwerk. Vluchtroutes worden afgesloten en payroll-constructies moeten verdwijnen. Flexwerkers en uitzendkrachten moeten verder dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers in vaste dienst.
Lees ook | ABU: 'Wet Arbeidsmarkt in Balans dwingt flexwerkers naar zzp'
'Flexibele schil'
De commissie Borstlap komt met de voorstellen op het moment dat flexibilisering van de arbeidsmarkt niet meer te stuiten is. Nederland kent twee miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp'ers. Hiermee is flexwerk een structureel verschijnsel geworden. Nog maar 60% van de werkenden heeft een vast contract. De huidige arbeidsmarkt zou te weinig inspelen op deze situatie. De enorme hoeveelheid flexwerk zet een rem op de economische groei, staat in het advies. Verandering is daarom broodnodig.
'De urgentie is er, maar je moet niet vergeten dat de 'flexwereld' enorm veel banen heeft gecreëerd in Nederland', zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University. Volgens Wilthagen moet het goede uit de huidige arbeidsmarkt behouden worden en daarom moet de tweedeling tussen vaste werknemers en flexwerkers kleiner worden.
Lees ook | Doorstroming flex naar vast stagneert
Politiek
Een van de plannen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden: zelfstandige of vast. Volgens de NOS steunt het kabinet dit voorstel. D66 meldt dat het goed is om te kijken naar een stelsel voor alle werkenden. Verder adviseert Borstlap dat de WW hoog, maar kort moet zijn. En krijgt iedereen bij de geboorte een individueel ontwikkelingsbudget dat je in een loopbaanwinkel kunt uitgeven.