Arbeidsmarkt6 feb '20 08:41

Rekenen steeds belangrijker, we kunnen het alleen niet zo goed

Auteur: BNR Webredactie

Door de opkomende kunstmatige intelligentie en robotisering is er de komende jaren steeds meer vraag naar werknemers met goede reken- en wiskundevaardigheden. En dat gaat een probleem worden. Want voor een derde van de Nederlandse werknemers is het rekenniveau te laag om aan te haken of om zich te laten herscholen. Dat blijkt uit onderzoek van de OESO waarover economenblad ESB publiceert.

Luister ook | De race tussen scholing en technologie

31 procent van de Nederlanders rekent matig tot slecht

Volgens hoogleraar Onderwijs, Gezondheid en Werk Mark Levels van de Universiteit van Maastricht heeft 8 procent van de Nederlandse bevolking een heel laag rekenniveau en functioneert 23 procent op een 'vrij basaal niveau', een niveau dat onvoldoende is om de complexere mathematische vaardigheden aan te leren die in de toekomst mogelijk nodig zijn. Overigens bedraagt het aantal hoogopgeleiden dat niet rekenen kan 11 procent.

Luister ook | Basisschoolleerlingen onvoldoende digitaal vaardig

Aanname misschien wel onterecht

Volgens Levels is het trouwens maar helemaal de vraag of de aanname dat we die rekenvaardigheden echt nodig hebben, wel terecht is. 'Het kan ook zijn dat heel andere vaardigheden nuttig worden waardoor je in staat blijft om economisch actief te blijven', zegt Levels.

Lees hier het artikel in ESB


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen