Arbeidsmarkt18 feb '20 18:46Aangepast op 18 feb '20 19:31

Rekenkamer: Politietop heeft vertekend beeld beschikbaarheid agenten

Auteur: BNR Webredactie

Dat de politie soms handen tekort komt, komt óók doordat agenten niet optimaal worden ingeroosterd. De landelijke politietop houdt te weinig rekening met agenten die bijvoorbeeld 's nachts niet hoeven te werken of een vaste vrije dag hebben, tijdelijk bijspringen bij een ander team of gezakt zijn voor een opfriscursus of keuring. Dat overzicht heeft de korpsleiding simpelweg niet, constateert de Algemene Rekenkamer.

Luister ook | Politie zakt door het ijs en de burger is de dupe

Incompleet en vertekend beeld

Volgens president Arno Visser van de Algemene Rekenkamer heeft de politietop een incompleet en vertekend beeld van wat er lokaal in werkelijkheid gebeurt. En dat heeft consequenties voor de inzetbaarheid van personeel. 'Als je niet weet waar het lokale maatwerk de ondergrens raakt, dan kun je ook geen compenserende maatregelen nemen', zegt Visser, 'Er is een scheve bezetting, dat kost 88 miljoen extra aan loonkosten.'

Grote regionale verschillen

De landelijke politietop weet alleen hoeveel politiemensen er ziek, met vakantie of op cursus zijn, meldt de Rekenkamer. Daardoor lijken er in een bepaalde regio of voor een bepaalde taak soms genoeg agenten voorhanden, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.

De verschillen tussen de politieregio's zijn groot, stelt de Rekenkamer vast. Justitieminister Ferd Grapperhaus zou er daarom voor moeten zorgen dat 'inplanbaarheid' overal hetzelfde betekent en dat de landelijke top daar zicht op krijgt. Bovendien moet er per team een ondergrens komen voor het aantal agenten dat beschikbaar is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen