Arbeidsmarkt21 feb '20 07:13Aangepast op 21 feb '20 09:32

GroenLinks wil nachtwerk distributiecentra aanpakken

Auteur: BNR Webredactie

GroenLinks wil supersnelle pakketbezorging voortaan extra gaan belasten. Want het principe 'vandaag besteld, morgen in huis' zou zorgen voor een hoop onnodig nachtwerk in distributiecentra. Volgens Wim-Jan Renkema, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, is de standaardbezorging de volgende dag vaak onnodig en niet wat de consument wil. Ook het CDA wil af van de standaardregel dat een pakketje binnen een dag moet worden bezorgd.

Andere voorkeursoptie

Renkema wil vooral dat de voorkeursoptie die webwinkels de klant aanbieden verandert: dat de verwerking gewoon de volgende dag plaatsvindt en niet 's nachts. 'Ik kan me voorstellen dat als je nachtwerk duurder maakt voor werkgevers, het voor webwinkels minder interessant is om dat als eerste optie aan te bieden', zegt Renkema die het ook een goede zaak vindt om consumenten bewust te maken: is alles dat kan, ook daadwerkelijk nodig? Ook wil Renkema dat staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken met de webwinkels en distributiecentra in gesprek gaat om van het onnodige nachtwerken af te komen.

Bezorging hoeft niet per se binnen één dag

CDA-Kamerlid Rene Peters wil niet zozeer het nachtwerk in de distributiecentra aanpakken, al erkent hij dat nachtwerk ongezond en een probleem is, maar vindt de standaardbezorging binnen een dag problematisch. 'Het kan me niet schelen of ik iets binnen één dag of over vier dagen heb', zegt Peters. het Kamerlid wil af van de standaardbezorging binnen één dag en vindt dat de consument daar voor moet kunnen kiezen.

Het is niet zdat je binnen een dag de standaardoptie, 4 dagen, ik wil het binnen één dag - hoe dat te doen?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen