Arbeidsmarkt3 mrt '20 09:56Aangepast op 3 mrt '20 15:00

Zzp'er krijgt verplichte aov-verzekering

Auteur: BNR Webredactie

Zzp’ers zijn maximaal 220 euro bruto per maand kwijt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat staat in het definitieve advies van de Stichting van de Arbeid dat minister Wouter Koolmees van SZW vandaag in ontvangst heeft genomen.

Mensen bepalen bij de start zelf hun eigenrisicoperiode: één jaar (standaardoptie), een half jaar of twee jaar. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen doet verslag vanuit perscentrum Nieuwspoort. In principe gaat de verzekering via het UWV lopen, maar dat heeft nu al moeite om alle aanvragen aan te kunnen, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen 'Koolmees heeft nog wel wat waar te maken.'

Zwaarwegend en breed gesteund advies

Volgens Van Leeuwen vindt Koolmees het een zwaarwegend advies met brede steun uit de polder: de vakbonden, zzp-organisaties en werkgeversorganisaties. Voor de zomer komt Koolmees, het advies in de hand, met een wetsvoorstel. Van Leeuwen sprak eerder ook met de zzp-clubs: 'Die hebben getekend omdat ze ook zien dat er iets moet gebeuren, ze wilden eerst een aov voor iedereen, maar dat was onhaalbaar.'

De verkorte uitleg in een infographic
De verkorte uitleg in een infographic

UWV doet uitvoering

De uitvoering van het voorstel komt in publieke handen, in casu het UWV. Wel is het mogelijk om een gelijkwaardige of aanvullende verzekering te kiezen via een commerciële partij. De verzekering geldt voor zelfstandigen die geen personeel in dienst hebben. Zij nemen automatisch deel aan de verzekering, wat uitsluiting op basis van leeftijd, beroep of medische risico’s voorkomt. In het Pensioenakkoord is voor de agrarische sector een uitzonderingspositie afgesproken.

Dekking tot maximaal 30.000 euro

Het inkomen wordt tot maximaal 30.000 euro bruto per jaar gedekt, na arbeidsongeschiktheid ontvangt een zelfstandige 70 procent hiervan - dat staat gelijk aan een maandbedrag van 1650 bruto. De premie is inkomensafhankelijk, maar hangt ook af van de keuze voor een korter of langer eigen risico. Vanaf een jaarinkomen van 20.000 euro bruto valt de premie tussen indicatief 120 tot maximaal 220 euro bruto per maand. Deze premie is fiscaal aftrekbaar, de nettopremie komt naar verwachting in een bandbreedte tussen 85 en 150 euro per maand bij een inkomen vanaf 20.000 bruto tot de maximale dekking van 30.000 bruto.

Luister ook | Zzp-clubs bieden alternatief voor zzp-wet van Koolmees

Ligt de uitvoering van de verzekering in handen van het UWV, de premie-inning komt voor rekening van de Belastingdienst om de kosten zo laag mogelijk te houden. Voor de uitvoering is een wetswijziging nodig, het zal dan ook nog enkele jaren duren voor de standaardverzekering start.

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen